Ad van Pelt
Skip Navigation Links iografie - ultuurprijs Woerden

Cultuurprijs Woerden

Op 14 december 2001 ontving Ad van Pelt uit handen van burgemeester drs. Herman Arnold van Zwieten (1930-2004) de vierde Cultuurprijs van de stad Woerden voor zijn activiteiten als organisator van het Bachfestival Woerden. De Cultuurprijs Woerden wordt sinds 1995 om de twee jaar toegekend aan een persoon, groep of instantie die zich bijzonder heeft ingezet voor de cultuur in de Gemeente Woerden.

De Cultuurprijs Woerden bestond onder meer uit een prachtige trofee, vervaardigd door de Woerdense kunstenaar Dick Launspach. Behalve deze trofee behoorde bij deze Cultuurprijs Woerden een fraaie oorkonde, die thans een plaats heeft gekregen in de lesruimte. Met het geldbedrag dat eveneens behoorde tot de Cultuurprijs konden in de jaren 2002-2007 in de historische binnenstad van Woerden tientallen concerten worden georganiseerd met werken van Bach, Mozart en vele andere componisten. 

De toekenning van de prestigieuze Cultuurprijs Woerden betekende voor het Bachfestival Woerden niet alleen een plaatselijke, maar ook een nationale erkenning. Voor vele musici uit het hele land is Woerden hierdoor "op de kaart gezet" als een plaats waar klassieke muziek op hoogstaand niveau voor de plaatselijke én regionale bevolking wordt uitgevoerd. Door het behalen van de onderscheiding kregen het Bachfestival de mogelijkheid om de activiteiten op het gebied van de uitvoerende toonkunst in onze stad te continueren en uit te bouwen tot iets dat inmiddels is uitgegroeid tot het "Bach en Mozartfestival". Binnen dit kader hebben inmiddels ruim 800 concerten plaatsgevonden, die gaandeweg door vele tienduizenden bezoekers zijn bijgewoond. De concerten worden voornamelijk uitgevoerd in de historische binnenstad van Woerden, maar ook in onze nieuwbouwwijken en regelmatig zelfs ook in een aantal omliggende plaatsen.

Hier volgt een overzicht van de winnaars van de Cultuurprijs Woerden vanaf 1995 tot heden: 

1995
1997
1999

Intercultureel Festival
Internationaal Beeldhouwers Symposium
Willem Jacobs

2001
2003
2005

Bachfestival Woerden
Woerdense Vakantieweek
Stichting Babypop

2007
2009
2011

Atelierroute Groot Woerden
Stichting Straattheater Festival
Stichting Historische Spelen Woerden

2013
2015
2017

Fotostudio Hans van Ommeren (1948-2018)
Fotograaf Jasper van den Ham
De Kult Compagnie

2019

Kunstpark / Akoestival 

...