Ad van Pelt
Skip Navigation Links antabile - ang

Zang

Iris Giel - Gera van Heerzik-Douw - Ab Kraaypoel

De sopraan Iris Giel werd geboren in Rotterdam, waar zij aan het conservatorium zang studeerde en in mei 1984 haar solisten diploma behaalde. Zij volgde interpretatie- cursussen bij Evelyn Lear, Vera Rosza en Cristina Deutekom. Momenteel wordt zij gecoached door de Amerikaan Stephen Sweetland en de Fransman Cristian Papis.
Iris Giel verleent als soliste geregeld medewerking aan oratorium-, lied- en operaconcerten in zowel binnen- als buitenland. Zij maakte drie concertreizen waarvan twee naar Tsjecho-Slowakije en één naar Hongarije.
Regelmatig is zij onder andere te horen in de Schöpfung van Haydn, de Negende Symfonie van Beethoven, Ein Deutsches Requiem van Brahms en de Johannes- en Mattheus Passion van Bach.
Sinds januari 1984 is zij vast verbonden aan het Koor van de Nederlandse Opera, waar zij ook solistisch te horen was in de opera’s Idomeneo (Mozart), Madama Butterfly (Puccini), Doctor Faustus (Gounod), Moses und Aron (Schönberg) o.l.v. Pierre Boulez en Elektra (R. Strauss) o.l.v. Ingo Metzmacher (in 2006) en later nogmaals o.l.v. Mark Albrecht (2011).
Operarollen die zij vertolkte in kleine operagezelschappen waren o.a. Norina (Don Pasquale van Donizetti), Serpina (La Serva Padrone van Paisiello) en Grilletta (Der Apotheker van Haydn). Deze laatste werd in Frankrijk opgevoerd. Operetterollen die zij vertolkte waren de titelrol in de operette Gräfin Mariza (Kálmán), de partij van Laura in de operette Der Bettelstudent (Millöcker), Ottile in Weissen Rössl en Mi in Das Land des Lächelns (Lehar).
In 2008 gaf zij in de Petruskerk te Woerden een uitvoering van drie liederen van Duparc, met Annemarie de Boer aan de piano. Tijdens datzelfde concert zong zij ook Der Hirt auf dem Felsen (D 965) van Schubert, samen met Laura Rijsewijk (klarinet) en Annemarie de Boer (piano). In 2013 zong ze in de Petruskerk te Woerden Meine Seele hört im Sehen (HWV 207) van Händel, met Anja van der Maten (hobo) en Annemarie de Boer (piano). Daarnaast ook liederen van Schumann (Widmung, Die Lotosblume) en Chausson (Les Papillons, Le Colibri).
Amsteloord 12, 3448 BA Woerden, telefoon: 0348 422083, e-mail: i.p.fontijne@hotmail.com

 

Gera van Heezik-Douw studeerde de hoofdvakken zang en koordirectie en de bijvakken piano en orgel aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Ze behaalde in 1983 haar de Akte Muziekonderwijs Zang (docente Cilly Dorhout) en haar Diploma Kerkmuziek Koordirectie (docent Reinier Wakelkamp). Van 1983 tot 1985 studeerde hoofdvak solozang aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle (docente Cilly Dorhout). Aan het genoemde conservatorium behaalde zij haar diploma Solozang Uitvoerend Musicus, met onderwijsbevoegdheid, in 1986. Tijdens haar studie in Zwolle heeft ze twee jaar deelgenomen aan de operaklas. Bovendien heeft ze als toehoorder enkele masterclasses bijgewoond van Elly Ameling en Elisabeth Schwarzkopf. Na haar studie in Zwolle ontving ze enige jaren zanglessen van de bekende zangeres Aafje Heynis. In 2000 volgde ze gespecialiseerde stemlessen bij logopediste Gabriëlle de Moor, om spreektechniek te verfijnen. Aansluitend (2000/2001) volgde ze Alexandertechnieklessen bij Loes Bredius. Momenteel wordt ze gecoached door Pierre Mak, docent solozang aan het Conservatorium van Amsterdam. Van 1980 tot 1985 was ze sopraan in het kamerkoor “Currende” o.l.v. Reinier Wakelkamp. Van 1985 tot 2005 in het Groot Omroepkoor. Vanaf 1982 is Gera werkzaam als zangdocent. De privézanglessen geeft zij in IJsselstein in haar eigen zangstudio, waar ze ook dit seizoen een ensembleklas is gestart en aan muziekschool het Klooster in Woerden. Daarnaast geeft zij stemvorming en koorcoaching op aanvraag. Zo heeft ze een aantal jaren het onderdeel stemvorming ingevuld bij de cursussen Koordirectie gegeven door de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging. In 2007 heeft ze twee vertel-cd's ingesproken: eerst een cd met twee verhalen van W.G. van der Hulst jr., namelijk: "Het verdwaalde schaap" en "Tippeltje" en daarna "Vertellingen bij de Kerkgeschiedenis (1)" van A. Vogelaar-Van Amersfoort. Bovendien heeft ze twee luisterboeken ingesproken: “Kip-Kakel” en “Wilhelmus” van W.G. van der Hulst jr., uitgegeven door uitgeverij Den Hertog te Houten. Speciaal gericht op het inspreken van luisterboeken wordt ze verder gecoached door Ben Maasdam. Naast dat alles was ze van 1973 tot 1988 secretaris van de concertcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk te IJsselstein. Vanaf 2005 is ze, aan dezelfde kerk, secretaris van de catechesecommissie. Adres: Utrechtseweg 79, 3402 PN IJsselstein, Mobiel: 06 13476421

 

Dirigent en zangpedagoog Ab Kraaypoel studeerde onder meer de hoofdvakken klarinet, solozang, schoolmuziek en zangpedagogiek, aan verschillende Nederlandse conservatoria. Bovendien volgde hij stages in Norwich, Salesbury, Guildford, Oxford (Christ Church College) en last but not least bij het King's College in Cambridge. Hij gaf regelmatig lessen aan het New England Conservatory in Boston (USA). Met een College Choir uit Seattle (USA) gaf hij de laatste jaren concerten in Seattle, Vancouver, New Orleans, New York en Boston.
Hij geeft veel les aan koorzangers die hun stem op peil willen laten brengen. Daarbij wordt onder meer veel andacht gegeven aan de ademsteun.
Momenteel is hij vaste dirigent van Vocaal ensemble Pro Voce. Dit is een klein, enthousiast projectkoor. Het koor repeteert elke 14 dagen op dinsdagavond in Kamerik. Het repertoire beslaat muziek uit de renaissance tot vroeg-modern. Het koor is nog op zoek naar een hoge sopraan, tenoren en bassen. Heeft u interesse, neem dan contact op met de dirigent of organist. Vaste begeleider van het koor: George Pluimakers, 0348 434347.

Telefoon: 06 5138 3275, e-mail: a.kraaypoel@hotmail.com

Dirigent Ab Kraaypoel voor Pro Voce te Kamerik    

...