Biografie

Biografie van Ad van Pelt

Ad van Pelt (1960) studeerde hoofdvak orgel en bijvak piano aan het Utrechts Conservatorium bij Kees van Houten en Jan Welmers. In 1984 behaalde hij het diploma Docerend Musicus en in 1986 de diploma’s Uitvoerend Musicus en Kerkmuziek.
Daarnaast studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht bij onder meer Jan van Biezen. In 1987 behaalde hij zijn doctoraalexamen, in 1988 de onderwijsbevoegdheid voor het vak Muziek.
Sinds 1990 is hij organist van de Petruskerk te Woerden.
Ook is hij werkzaam als docent voor orgel en piano.
Van 1987 tot 2020 was hij docent schoolmuziek aan het Wartburg College te Rotterdam.
Vanaf 2018 is hij bestuurslid van de Stichting Utrecht Orgelland.

Orgelconcoursen

Tijdens zijn orgelstudie nam hij enkele malen deel aan een orgelconcours.
In 1983 ontving hij de 3e prijs tijdens het Internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in de Lebuïnuskerk te Deventer.
Later behaalde hij de 2e prijs tijdens het concours voor vakstudenten in de Petruskerk te Leens, georganiseerd door de Stichting Groningen Orgelland.

Aanvullende cursussen

Ad van Pelt volgde aanvullende cursussen bij Kamiel d’Hooghe, Albert de Klerk, Arie J. Keijzer, Johann Th. Lemckert en Harald Vogel. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag volgde hij een cursus pianomethodiek en didactiek bij Marcel Baudet. Ook studeerde hij bij Theo Teunissen en nam hij enkele malen deel aan de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten.

Kerkorganist

In 1976 werd Ad van Pelt benoemd tot organist van de Maranathakerk te Woerden.
In 1986 werd hij assistent-organist van de Petruskerk te Woerden.
In 1989 organist van de Oude Kerk te Huizen.
Per 1 januari 1990 werd hij benoemd tot organist van de Grote- of Petruskerk in Woerden.
Vanaf  2001 is hij ook organist van de Hervormde Kerk te Nieuwkoop.

Draaginsigne in Goud

In 2016 ontving hij uit handen van de heer F. Willemze, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente te Woerden, het Draaginsinge in Goud, wegens het vervullen van de functie van organist gedurende 40 jaren. De onderscheiding werd hem toegekend door het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.
In 2001 ontving hij Draaginsigne in Zilver, wegens het vervullen van de functie van organist gedurende 25 jaren. 

Bachfestival in Woerden

Sedert 1997 organiseert Ad van Pelt jaarlijks een Bachfestival in Woerden (en omgeving), voornamelijk in de Petruskerk.
Tijdens deze concerten zijn onder meer de complete orgelwerken uitgevoerd van Andriessen, Bach, Boëllmann, Böhm, Brahms, Bruhns, Buxtehude, Clérambault, Couperin, Distler, Franck, De Grigny, Lübeck, Mendelssohn, Van Noordt, Pachelbel, Reincken, Scheidt, Sweelinck en Zwart.
Thans zijn de complete uitvoeringen van diverse andere componisten nog in volle gang: Purcell, Händel, Lefébure-Wély, Dubois, Albert de Klerk en Margreeth Christina de Jong.
Tijdens concerten van het Bachfestival gaf hij onder meer een uitvoering van de koraalbewerkingen BWV 645 t/m 740 van J.S. Bach.

Cultuurprijs van de gemeente Woerden

In 2001 ontving Ad van Pelt uit handen van burgemeester Van Zwieten de Cultuurprijs voor zijn activiteiten als organisator van het Bachfestival Woerden.

Repertoire

De muziek van Bach heeft zijn voorliefde. Van deze componist heeft hij inmiddels veel orgelwerken tijdens concerten uitgevoerd. Daarnaast speelt hij graag Franse muziek. Zijn repertoire omvat orgelmuziek uit vijf eeuwen.

Société Académique “Arts, Sciences, Lettres”

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst werd hem in 2007 een onderscheiding toegekend door de Société Académique “Arts, Sciences, Lettres” te Parijs. De onderscheiding werd toegekend voor de organisatie en uitvoering van een groot aantal concerten met orgelwerken van Franse componisten. De Médaille Bronze werd officieel overhandigd door Loes Ypma, wethouder van Cultuur van de Gemeente Woerden.

Radio

Meermalen is zijn orgelspel op de radio te beluisteren geweest, onder meer vanuit de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer, de Hervormde Kerk te Harmelen, de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden en de Petruskerk te Woerden. In 2006 verleende hij medewerking aan een opname van de Evangelische Omroep. Deze opname vond plaats in de Petruskerk te Woerden.

Youtube

Hier een korte opname uit ongeveer 2015 van het kleinste orgel van de Petruskerk:
Improvisatie over Psalm 133

In 2009 brachten we een kort bezoek aan de Hofkirche in Luzern (Zwitserland). Christiaan heeft spontaan twee opnames gemaakt. Sinds enige tijd zijn deze fragmentjes op Youtube te beluisteren.e

“Allegro moderato maestoso” van Mendelssohn-Bartholdy (die zelf Luzern bezocht in 1847):

“March in C” (Z. 647) van Purcell:

Wartburg College

Van 1987 tot 2020 was hij werkzaam als docent Schoolmuziek aan het Wartburg College, aanvankelijk aan de locatie Marnix te Dordrecht en later aan de locatie Revius te Rotterdam. In deze jaren organiseerde hij ruim 300 Pauzeconcerten. Meerdere malen trad hij op als jurylid tijdens het Wartburg Muziekconcours.

Privé-docent voor orgel en piano

Sinds 1980 geeft hij regelmatig orgel- en pianolessen. Hij heeft nog plaats voor enkele nieuwe piano- en orgelstudenten. Meer informatie kunt u desgewenst vinden via deze site bij “lessen”.

Muziekschool Cantabile

Sinds 1998 is hij coördinator van Muziekschool Cantabile. Hij vervult deze taak samen met Ferdi Schukking. Muziekschool Cantabile is een groep van 19 gediplomeerde musici en muziekdocenten. Momenteel zijn de volgende musici bij deze muziekschool aangesloten:

InstrumentDocenten
Blokfluit Pauline Schenkelaars
DwarsfluitLiselotte Kuling
Coralien Vierstra
HoboWouter van den Broek
KlarinetMascha Hoogendoorn
SaxofoonFerdi Schukking
FagotAntoine Janssen
TrompetHenk Buurman
HarpArrianne Schipper
Viool / AltvioolMarleen A-Tjak
Anna Hiemstra
CelloWinde Reijnders
ContrabasTeun Godschalk
ZangGera van Heezik-Douw
PianoAnnemarie de Boer
Yvonne Leeftink
Ad van Pelt
OrgelJeroen de Haan
Geerten Liefting
Ad van Pelt

Wilt u ook docent worden bij Muziekschool Cantabile? Neemt u dan contact met ons op. Meer informatie over de docenten en musici kunt u vinden op de web-pagina van Cantabile.

Deutscher Zusammenfassung

Ad van Pelt (1960) studierte Orgel an der Hochschule für Musik in Utrecht bei Kees van Houten und Jan Welmers. Am internationalen Albert Scheitzer-Orgelwettbewerb in Deventer (1983) bekwam er einen Preis. Sein Konzert-Diplom bekam er 1986. Ad van Pelt spielte viele Konzerte in Holland. Er studierte auch Musikwissenschaffen am Universität zu Utrecht. Von 1990 arbeitet er als Kirchenmusiker und Organist an die St. Petrikirche zu Woerden (historische Orgel von Johann Heinrich Hartmann Bätz, 1768). Er spielte viele Konzerte in der Bachfestival Woerden. Er is besonders interessiert im historischen Ausführungspraxis.

English summary

Ad van Pelt (1960) studied with Kees van Houten and Jan Welmers at the Conservatorium of Utrecht, and was a prize winner during the International Albert Schweitzer Organ Competition in Deventer (1983). After graduating in 1984 he received his Masters diploma in 1986. He also studied musicology at Utrecht University, where he earned the Doctorandus of Musical Arts degree in 1987. In 1990, he was appointed church musician of the Petruskerk in Woerden (Bätz-organ, 1768), and has performed many concerts as part of the Woerden Bach Festival. Ad van Pelt performs regularly throughout Holland and has a wide interest in historical performance practice.

Resumée en français

Ad van Pelt (1960) a étudié avec Kees van Houten et Jan Welmers au Conservatoire d’Utrecht. Après avoir obtenu un premier prix en 1984, il obtient son diplôme de concertiste en 1986. Il a également étudié la musicologie à l’université d’Utrecht. En 1987, il décroche le doctorat en Art musical. En 1990, il est nommé au poste d’organiste de l’église Sint-Pieter (Petruskerk) à Woerden (l’orgue historique construit par Bätz, 1768). Il se produit de nombreuses fois en concerts en tant qu’invité du Festival Bach de Woerden. Il joue régulièrement aux Pays-Bas.