Viool & altviool

Marleen A-Tjak

(1989) besloot na het afronden van de Bacheloropleiding viool aan het Codarts conservatorium van Rotterdam in 2013 over te stappen op altviool omdat dat instrument altijd enorm haar interesse heeft gehad. Ze deed auditie voor de Masteropleiding op Codarts en werd aangenomen bij Ron Ephrat. In juni 2016 studeerde zij succesvol af. Tijdens haar opleiding studeerde Marleen aan de orkest academie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook studeerde ze samen met haar strijkkwartet ‘het Cassadó quartet” aan de prestigieuze Nederlandse strijkkwartet academie (NSKA) in Amsterdam.
Momenteel is Marleen werkzaam als viooldocent op de muziekschool in Leiden en als privé docent in omgeving Rotterdam en Utrecht. Bovendien geeft ze (gediplomeerd) altvioollessen. Naast dat alles werkt ze als remplaçante bij verschillende orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonsich Orkest en geeft ze concerten met haar kwartet.

Anna Hiemstra

(1988) volgde haar opleiding aan Mannes College of Music in New York, waar ze viool studeerde bij Daniel Phillips en Laurie Smukler. Als uitvoerend musicus heeft Anna opgetreden in Noord-Amerika, Azië, Europa en Zuid-Amerika en heeft ze het podium gedeeld met musici als Vladimir Feltsman en Ani Kavafian, en met leden van het New York Philharmonic en het Chamber Orchestra of Europe. In New York was Anna concertmeester van het dynamische Urban Playground Chamber Orchestra en speelde ze kamermuziek in groepen als Ensemble Mise-en en het Mimesis Ensemble. Hoogtepunten uit 2016 waren optredens als soliste in La Paz met het Orquesta de Cámara Juvenil Bolivia Clásica en een reis naar de Filipijnen om masterclasses te geven aan getalenteerde jonge musici.

Ruth Houtman

begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen. Zij startte haar lessen aan de Woerdense muziekschool bij Reinette Thiadens. Op haar zeventiende betrad Ruth het conservatorium van Zwolle om te gaan studeren bij Els Krieg in de vooropleiding. In 1993 startte zij haar studie aldaar in het eerste jaar. Na drie jaar les te hebben gehad van Els Krieg stapte zij over naar Kees Koelmans. Onder zijn leiding studeerde zij eerste en tweede fase af aan het Zwols conservatorium. In het verleden heeft zij werken voor orkest uitgevoerd o.l.v  Juriën Hempel, Roland Kieft, Micha Hamel, Helmut Rilling, Jaap van Zweden e.a. In 2001 trad zij op als solist bij het Hanze Orkest. Ook studeerde zij in 2001 zeven maanden in Vancouver (Canada) bij Marc Destrubé (onder meer co-concertmeester van het Orkest van de Achttiende Eeuw). Van 2006 tot 2008 was Ruth concertmeester van het Projectorkest Utrecht o.l.v. Rob Vermeulen. Dit orkest specialiseert zich op het uitvoeren van werken uit de 20e eeuw. Ze studeerde bovendien barokviool aan het Utrechts conservatorium bij Antoinette Lohmann. Sinds 2008 is zij co-concertmeester van het barok ensemble Il Concerto Barocco. Ruth bespeelt naast de moderne viool ook veelvuldig de barokviool. Ze speelt onder meer op een prachtige viool van Max Möller I uit 1928, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zij heeft een eigen strijkkwartet (het Rigoler Strijkkwartet) waarmee zij op bruiloften en partijen speelt. Ruth verleent sedert 2000 jaarlijks medewerking aan de concerten van het Bachfestival te Woerden.