Blokfluit

Pauline Schenkelaars

stamt uit een muzikale familie van musici en muziekinstrumentenbouwers (zowel amateur als professioneel).
Ze heeft de muziek “met de paplepel meegekregen”. Bij allerlei gelegenheden, zoals bijvoorbeeld bij een trouwerij, werd er regelmatig samengespeeld door meerdere familieleden. Uit de hele familie werd dan een familie-orkest samengesteld. Haar officiële muzikale carrière startte aan de Regionale Muziekschool Amersfoort waar ze naast haar blokfluitlessen ook aan verschillende blokfluitensembles deelnam. Bovendien speelde ze mee in het “Houtblazersensemble”. De keuze om professioneel door te gaan in de muziek was voor haar dan ook een logische stap.

Pauline Schenkelaars studeerde hoofdvak blokfluit aan de Conservatoria te Utrecht en Groningen. Haar docenten waren onder anderen: Reine-Marie Verhagen, Baldrick Deerenberg, Marion Verbruggen en Pia Elsdörfer. Zij behaalde het diploma Docerend Musicus (1990) en Uitvoerend Musicus (1994). Na haar opleiding volgde ze zomercursussen in Italië en Spanje.

Naast haar werkzaamheden als blokfluitdocente in Houten, Huizen, Woerden en de muziekschool te Zoetermeer geeft zij regelmatig concerten met het Euterpe Consort, een blokfluitkwartet dat vooral gespecialiseerd is in Middeleeuwse- en Renaissancemuziek, maar ook Barokmuziek en moderne werken ten gehore brengt. Daarnaast is ze blokfluitiste in het “Soetermeers Barokensemble”. Dit ensemble speelt muziek uit de vroeg- en laat-Barok. De andere leden van dit ensemble spelen hobo, fagot, viool, cello en klavecimbel.

Verder verzorgt zij schoolconcerten op basisscholen met verschillende thema’s aangepast aan diverse leeftijdsgroepen. Ook is ze actief in de theaterwereld.