Trompet

Henk Buurman

is sinds juni 2017 ook bij Cantabile aangesloten!

Trompet leren spelen

Trompet spelen gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is een koperen blaasinstrument en dus zullen we ons gaan toeleggen op het effectief leren blazen. Daarvoor moeten we makkelijk kunnen ademen en dat is het meest effectief vanuit een houding zonder overbodige spanning, met een vloeiende adembeweging over de hele romp. Van daaruit ontwikkelen we de ademsteun. Hierbij gebruiken we oefeningen uit de Methode Van Dixhoorn. Vanuit deze basis gaan we muziek maken en trompet leren spelen.
De privé-praktijk wordt geleid door Henk Buurman. Henk Buurman is trompettist, dirigent en ademhalingssprecialist.
In overleg kan men kiezen voor individuele lessen van 60, 45 en 30 minuten. Bij voldoende aanmeldingen en bij voldoende niveau zijn ook groepslessen mogelijk. Neem een proefles om te zien of de trompet iets voor je is en of mijn lesstijl je bevalt. Voor een proefles wordt het standaard lestarief van 30, 45 of 60 minuten in rekening gebracht.

Voor meer informatie over de lessen, aanschaf van het instrument of de techniek van het spelen, neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Locaties

Trompetlessen kunnen worden gevolgd op de volgende locaties:
Soest (Utrecht)
Baarn (Utrecht)
Bodegraven (Zuid-Holland)
Zeewolde (Flevoland)
Woerden (Utrecht) – in overleg

Lesprijzen

Als u lid wordt van een muziekvereniging waar ik lesgeef, heeft u recht op 25% korting op het lesgeld als u of uw kind mee gaat spelen in het opleidingsorkest. Het gaat om de orkesten PVO in Soest en Crescendo in Baarn.

Beginners

Beginners starten met eenvoudige houding- en ademhalingsoefeningen. We leren hoe we onze lippen kunnen laten trillen met en zonder mondstuk en leggen zo de basis voor de klank.
Na deze voorbereidende technische fase, stellen we samen een lijst op van bekende liedjes, die we op het gehoor gaan instuderen. Dit is de zogenaamde auditieve methode. Spelenderwijs wordt zo het instrument verkend, maar wordt er ook direct muziek gemaakt. Langzamerhand wordt dan het noten lezen en alles wat daarbij komt kijken ingepast door middel van lesboeken met meespeel cd’s. Dat is liedjes en oefeningen spelen met je privé band thuis!

Optreden

Als de eerste liedjes goed lukken, mogen de leerlingen optreden bij de voorspeelavonden van de Stichting voor Muziek- en Dansonderwijs in Baarn. Dit kan samen met de leraar, met meespeel cd of met andere leerlingen in een ensemble zijn. De muziekavonden vinden plaats in het NPB kerkje in de Kampstraat in Baarn. Zie voor de laatste informatie daarover in de kolom Actueel en Nieuws rechts van deze tekst.

Kwaliteit

Het lesprogramma is opgezet volgens de richtlijnen voor de muzikantenexamens A B C en D van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, het LKCA. Gemiddeld kunnen leerlingen, afhankelijk van hun mogelijkheden en inzet, elke twee jaar examen doen voor een landelijk erkend diploma.

Gevorderde leerlingen

Deze leerlingen krijgen een lespakket dat aan hun individuele wensen tegemoet komt. Eerst inventariseren we wat de problemen en/of wensen zijn. Vervolgens wordt er een lesprogramma op maat samengesteld met 1 of meer duidelijke lesdoelen zoals:

  • Basistechniek: ademtechniek, klank, register en uithoudingsvermogen.
  • Studieprincipes voor het studeren van orkestpartijen van het orkest of vereniging waar u speelt.
  • Het werken aan solostukken en/of duetten.

Zeer vergevorderde leerlingen, muzikanten en professionals

Veelal komt deze doelgroep met specifieke wensen en klachten zoals auditievoorbereiding, adem- en spanningsproblemen en klachten met betrekking tot podiumvrees naar de praktijk in Soest. Ik gebruik de Methode Van Dixhoorn in de aanpak van dergelijke situaties en problemen. Zie hiervoor ook de informatie over AOT op deze site.

Voor meer informatie neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.