Saxofoon

Ferdi Schukking

is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.

In zijn saxofoon soloprogramma ‘De Ontmoeting’ combineert hij klassieke en geïmproviseerde muziek.

Het programma ‘Weemoed’ met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD ‘Lucht’. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende andere CD producties meegewerkt.

Hij speelde met ‘Triosonic’ hedendaagse geïmproviseerde muziek, gebaseerd op moderne compositietechnieken uit de 20e eeuwse klassieke muziek. 

In december 1997 en januari 1998 gaf hij een seminar op Nijenrode Universiteit over ‘communication in music’ voor een groep internationale managers uit het bedrijfsleven.

In 2009 verschijnt de CD ‘Titels’ met pianist Jarno van Es en contrabassist Niko Langenhuizen. Zij participeren ook in ‘Impromuda’ een Tilburgs improvisatiekwartet met een aantal dansers.

Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters. Naast de sopraansaxofoon speelt hij ook tenor-, bariton- en altsaxofoon.

Ferdi Schukking organiseerde van september 2005 tot februari 2009 elke zondagmiddag een experimenteel ‘ei-concert’ in MuseumgoudA. Hierbij worden kunstenaars uitgenodigd gedurende een maand een experiment aan te gaan met zichzelf en het publiek om op deze wijze een nieuw concept te ontwikkelen.

Hij was 12 jaar directeur van muziekschool Voorne (Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle). Sinds september 2010 is hij werkzaam bij Kunstpuntgouda. Vanaf november 2012 als adjunct-directeur. In 2010 heeft hij de tweejarige masteropleiding ‘inspirerend leidinggeven aan innovatie’ aan de Fontys Hogeschool Tilburg afgerond.

In Woerden kunnen gemotiveerde leerlingen terecht voor zowel improvisatieles als voor een klassieke muziek opleiding. Hij heeft in 2011-2013 vakdidactiek-lessen gegeven aan Codarts Conservatorium Rotterdam. Verder geeft hij veel jazzworkshops in Rotterdam, Gouda, Woerden, Meppel, Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Acquet (Frankrijk). Hij schreef vanaf 2005 zijn eigen methodiek in negen delen ‘Improviseren kun je leren’. Hij is directeur van Stichting Jazz Is Jazz Blijft Rotterdam en penningmeester van het Cultuurplatform Woerden.

Ferdi Schukkings veelzijdigheid is herkenbaar in elke solo die hij speelt. Hij weet een gevoel, dat kenmerkend is voor een specifieke compositie, te vertolken op een wijze die past bij dat moment. Zijn flexibiliteit en openheid geven zijn muziek haar vitale en speelse karakter.

Oostsingel 1B
3441 GB Woerden

Zie ook: http://www.ferdischukking.nl