Margreeth Chr. de Jong

Op de cd “Romantic Organ Music” is Margreeth C. de Jong te horen op het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk te Middelburg in een fraai programma met romantische orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Begonnen wordt met de Vierde Sonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy. In het eerste deel van dit werk is het plenum helder geregistreerd. Mede hierdoor is het stemmenweefsel goed te volgen. Het virtuoze slotdeel laat een diepe indruk achter. Uitgekiende fraseringen en zeer nauwgezette timing dragen hieraan bij. Ook van het “Benedictus”, opus 59/9, van Max Reger en het “Thème et Variations”, opus 115, van Enrico Bossi, zijn indrukwekkende uitvoeringen opgenomen. ­Van de minder bekende Franse componist Henri Mulet volgen twee stukken uit “Esquis­ses byzantines”. Werken die in Middelburg prima uit de verf komen. De organiste geeft er een waardige uitvoering van. Vooral ­de wervelende toccata “Tu es Petra” komt zeer trefzeker over: de compositie begint enigszins ingehouden, maar wordt geleidelijk opgebouwd, totdat een hoge graad van harmonische spanning wordt bereikt. De bekende “Cortège et Litanie” van Marcel Dupré geeft aan deze cd meerwaarde. De overstap naar het Nederlandse repertoire wordt gevormd door de “Merck toch hoe sterck”-variaties van Cor Kee, als een hommage aan deze in 1997 overleden orgelmeester. De organiste levert boeiend orgelspel af. Ook stellen de klankmogelijkheden van het Van Leeuwen-orgel geenszins teleur, alhoewel we onmiskenbaar te maken hebben met een orgel uit 1954, dat uiteraard een kind van zijn tijd is. Toch blijkt met deze cd dat dit instrument zeer goed geschikt is als medium voor respectabele interpretaties. Tot slot een compositie van de organiste zelf, geheel in de stijl van de Franse Romantiek, “Fantaisie sur le ‘Guillaume de Nassau’ “, opus 5. Aanvankelijk horen we korte fragmenten, maar allengs langere frasen uit onze nationale hymne, steeds voorzien van een flamboyante harmoniek. Het booklet bevat uitstekende toelichtingen van de hand van de musicoloog dr. Albert Clement. – N.a.v. “Romantic Organ Music” door Margreeth Chr. de Jong; Van Leeuwen-orgel; Nieuwe Kerk te Middelburg; Jubal CD ZV 98212-2. – [Drs. J.A. van Pelt – 11-1-1999]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s