Cor van Wageningen

Een cd met orgelwerken uit de tweede helft van de 19e eeuw wordt niet vaak gemaakt. Wat dat betreft voorziet Cor van Wageningen met de cd “Choralfantasien 1850-1895” in een leemte. Op de cd staan uitsluitend romantische koraalfantasieën en koraalvoorspelen, opgenomen op het Kam & Van der Meulenorgel in de Grote Kerk te Dordrecht (1859). De cd begint met één van de drie grote koraalfantasieën van Johann Gottlieb Töpfer: de ééndelige koraalfantasie over “Jesu, meine Freude”. We horen in dit werk duidelijk overeenkomsten met de composities van Mendelssohn, Liszt en Reger, maar daarnaast bevat de muziek toch ook vele vernieuwende passages. Na de korte inleiding volgt een reeks variaties over het koraal en het werk wordt besloten met een fuga. Aan het slot van de fuga keert het koraalthema nog even terug, zoals dat ook wel gedaan werd door Mendelssohn. De registratie en ook de klankkleur van het Kam-orgel laten deze muziek ook goed uit de verf komen. De opname is mooi ruimtelijk. Het orgelspel van Cor van Wageningen doet zonder meer recht aan deze muziek. Heinrich von Herzogenberg schreef zijn koraalfantasieën en koraalvoorspelen volgens vertrouwde, klassieke vormen. Vooral in de koraalfantasie over “Nun komm der Heiden Heiland”, maar ook in de fuga aan het einde van de koraalfantasie over “Nun danket alle Gott”, stijgt de kwaliteit van de composities op tot grote hoogten. De interpretatie van Cor van Wageningen sluit daar goed bij aan. Van Heinrich Reimann horen we tenslotte de koraalfantasie over “Wie schön leuchtet der Morgenstern”. Naast de voor zijn tijd kenmerkende opbouw (inleiding, variaties en fuga) begaat de componist in dit werk beslist geen platgetreden paden, maar brengt hij tal van vernieuwende elementen aan. Wat dat betreft is hij zijn tijd ver vooruit. Niet alleen in zijn harmoniek, maar ook in zijn vormbehandeling toont hij zich met zijn werken een wegbereider van Reger. De indrukwekkende fuga is zonder twijfel een compositorisch hoogstandje. Het keurig verzorgde cd-boekje bevat een lezenswaardige toelichting over de gespeelde werken. Daarnaast vinden we er een beschrijving van het orgel, een curriculum van de concertgever en een aantal goede foto’s. Al met al is dit een cd met een interessant programma, met onbekend repertoire, in een zeer goede opname en een uitstekende vertolking. – N.a.v. “Choralfantasien, 1850-1895”; Cor van Wageningen; Kam & Van der Meulenorgel Grote Kerk te Dordrecht; Toccata Records; TRR 9901. – [Drs. J.A. van Pelt – 15 augustus 2000]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s