Everhard Zwart

Everhard Zwart verzorgde op 23 september van het vorig jaar een concert op het Van den Heuvel-orgel (1989) in de St. Eustache te Parijs, dat met 101 registers en 5 manualen het grootste orgel van Frankrijk is. Zijn verrichtingen staan op de cd “Live in Paris”. De cd opent met een Ouverture van grootvader Jan Zwart. In dit feestelijke werk komen de bekende gezangen “Dankt, dankt nu allen God” en “Wilt heden nu treden” voor. Dan volgt een uitvoering van Bachs Fantasie en fuga in g, BWV 542. Vooral in de Fantasie bereikt Everhard Zwart een uitstekend resultaat, maar ook in de fuga slaagt hij erin om de eenheid te bewaren en lukt het hem om een respectabele vertolking van dit omvangrijke werk neer te zetten, waarin het Van den Heuvel-orgel bovendien gunstig klinkt. Dit laatste geldt ook voor de Paraphrase over Psalm 137 van Léonce de Saint-Martin, die van 1937 tot 1954 organist van de Nôtre Dame te Parijs was. De vier delen van dit gedegen stuk programmamuziek volgen de tekst van de psalm op de voet. We horen het “Treuren der Israëlieten tijdens de ballingschap”, een “Klaagzang bij de herinnering aan Jeruzalem”, “Het trotse Babel” en ten slotte de “Vervloeking van de Israëlieten over hun overwinnaars”. Prachtig dat het werk afsluit met een gebed om vrede voor Jeruzalem. Zwart vervolgt met een virtuoze uitvoering van de “First Sonata” van de Amerikaanse componist René Louis Becker, die van 1930 tot 1956 organist te Detroit was. Willem Hendrik Zwart ontdekte dit werk tijdens een Amerikaanse tournee. Het is gecomponeerd in de Frans-romantische stijl van Guilmant, Widor en Vierne. De vijf delen volgen de opzet van een orgelsymfonie: een “Praeludium festivum”, een melodieuze “Dialogue”, een lichtvoetig “Scherzo”, een ingetogen “Prayer” en tenslotte een heuse “Toccata”. Het stuk doet meermalen denken aan Widor, maar uiteraard is een eigen geluid duidelijk in dit orgelwerk aanwezig. De cd wordt besloten met twee voorbeelden uit de ‘school’ van Jan Zwart: de bekende “Fantasie Psalm 42” van Feike Asma en de “Toccata Psalm 146” van Jan Zwart. Fijn dat dit bekende repertoire met minder bekende werken is gecombineerd. Samenvattend: een cd met boeiende muziek, op een prima wijze uitgevoerd door een uitstekend organist en goed opgenomen op een fraai symfonisch orgel. In het booklet vinden we relevante informatie over de composities en een aantal mooie foto’s. Een uitgebreide dispositie van het orgel completeert het geheel. – N.a.v. “Live in Paris”; Everhard Zwart; van den Heuvel-orgel; St. Eustache te Parijs; JQZ Muziekproducties; JQZ 98007-2 – [Drs. J.A. van Pelt – 13 november 2000]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s