Alblasserwaard

Op de cd “Orgels in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, volume 1” zijn vijf instrumenten uit deze Zuid-Hollandse streek vastgelegd, een zeer lovenswaardig initiatief. Zes organisten bespelen de orgels. Uit de Vijfheerenlanden is op slechts één orgel opgenomen, namelijk dat van de hervormde kerk te Hei- en Boeicop. Op dit instrument -gebouwd in 1979 door de Belgische firma Verschueren in een historische kas- geven Henk van Egmond en Kees Geluk een uitvoering van een Preludium van Krebs, de koraalbewerking “Ich ruf zu dir” BWV 639 uit Bachs Orgelbüchlein en een afwisselende improvisatie over “Wat God doet, dat is welgedaan”. De Alblasserwaard is met vier orgels vertegenwoordigd. André de Jager bespeelt het Meyer-orgel in de Grote Kerk te Alblasserdam (1881, gerestaureerd in 1982). Hij koos twee koraalvoorspelen van Walther (“Lobe den Herren”) en Reger (uit opus 135a) uit. Zijn bewerking van het derde deel uit het Orgelconcert nr. 1 (uit opus 4) van Händel komt op dit instrument goed uit de verf. Het orgel in de hervormde kerk in Ameide werd in 1955 als tweemanualig orgel gebouwd door de Nederlandse firma Verschueren en in 1984 door de firma Slooff uitgebreid met een rugwerk. Dit fraaie instrument wordt voorbeeldig gedemonstreerd door de jonge organisten Kees Geluk en Chiel-Jan van Hofwegen, in een koraalvoorspel van Reger (ook uit opus 135a), de Tweede Sonate van Mendelssohn en een werk van de in 1948 geboren onbekende componist Felix Israel. Pels en van Leeuwen bouwden in 1972 in de hervormde kerk te Bleskensgraaf een tweeklavierinstrument in een historische kas. In 1998 volgde een herintonatie. Leo Terlouw, vaste bespeler van dit instrument, geeft een fraaie uitvoering van de afwisselende variaties over “Ontwaak, gij die slaapt” van Klaas Bolt en twee eigen psalmbewerkingen. Twee goed opgebouwde improvisaties over de Psalm 101 en 123 van Jan Bonefaas besluiten de cd. Hij bespeelt zijn ‘eigen’ orgel, gebouwd in 1761 door Bätz/Witte in de Grote Kerk te Gorinchem, in 1853 vergroot en in 1960 gerestaureerd. Samenvattend kan worden gezegd dat deze productie een afwisselend beeld geeft van het fraaie orgelbezit van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het booklet is goed verzorgd, biedt informatie over orgels en organisten en is voorzien van fraaie foto’s. Wel had ik graag enige informatie over de uitgevoerde werken aangetroffen. – N.a.v. “Orgels in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, volume 1”; Jan Bonefaas, Henk van Egmond, Kees Geluk, Chiel-Jan van Hofwegen, André de Jager en Leo Terlouw, orgel; Jubal CD ZV 99223-2 – [Drs. Ad van Pelt – 14 januari 2002]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s