Vlissingen

De beide orgels van de Sint Jacobskerk te Vlissingen worden op de gelijknamige cd op een afwisselende wijze bespeeld door de vaste organist Jos Vogel. Het programma is evenwichtig opgebouwd rondom drie grote composities uit de Noord-Duitse orgelliteratuur. Daarnaast zijn de overige werken met een goed gevoel voor smaak en afwisseling gekozen en op het programma geplaatst. De cd begint met een bespeling van de beiaard van de Sint-Jacobstoren door beiaardier Henk G. van Putten in een prachtig Preludium uit een Luitsuite van Bach. Vervolgens horen we, gespeeld door Jos Vogel, het Praeambulum in E van Vincent Lübeck. Meteen wordt duidelijk dat het Flentrop-orgel -gebouwd in 1968, opnieuw geïntoneerd in 2000) goed geschikt is voor de vertolking van Noord-Duitse muziek. Niet alleen in de grote werken, maar ook in de kleine koraalbewerkingen van Hanff klinkt het orgel fraai, mede dankzij de gunstige opname. Naarmate de cd vordert, neemt de variatie allengs verder toe. Het Slooff-koororgel (gebouwd in 1971, in Vlissingen geplaatst en gewijzigd in 1998), komt heel verfrissend uit de verf in een lichtvoetige Sonate (uit opus 1) van de Zuid-Duitse componist Schnizer. Aangenaam verrast was ik met een deel uit een concert voor orgel en orkest van Haydn, uitgevoerd met het Brabantsch Muzyk Collegie, en ook met de twee duetten die verdienstelijk worden gezongen door de sopranen Gertruud en Lonne Smit en de alt Marja de Waard. De koraalfantasie over “Te Deum Laudamus” van Buxtehude heeft een centrale plaats op de cd. Het getuigt van moed dat Vogel de zelden gespeelde variaties over “Jesus Christus, unser Heiland” van Franz Tunder in het programma heeft opgenomen. Een heuse hommage aan twee Vlissingse organisten horen we vervolgens met een bewerking over het Valerius-lied “Wilt heden nu treden” van de in 1998 overleden Piet Broerse en het “Andante Religioso” van Simon Landsman. Fijn dat deze werken op de cd een plaats hebben gekregen. De cd eindigt zoals hij begonnen is: met beiaardspel van Henk G. van Putten, in een fraaie improvisatie over het Valerius-lied “Waar dat men zich al keert of wendt”. Samenvattend kan worden gezegd dat deze cd zeer gevarieerd is, dat bekwame musici op fraaie instrumenten in een interessant programma brengen. Dit alles laat een overtuigende indruk achter, zodat het aanschaffen van deze uitgave beslist de moeite waard is. – N.a.v. “De orgels van de Sint Jacobskerk te Vlissingen”; Jos Vogel, orgel, Henk G. van Putten, beiaard, Brabantsch Muzyk Collegie, Gertruud en Lonne Smit, sopraan; Marja de Waard, alt; Stemra C8730 – [Drs. Ad van Pelt – 15 maart 2002]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s