Jan de Jong

Op de cd “English Romantics” speelt Jan de Jong op het romantische Flaes-orgel (1863) in de Oostzijderkerk te Zaandam een programma met Engelse Romantiek, iets dat in ons land relatief weinig gebeurt. Bij het samenstellen van het programma heeft de Jong er rekening mee gehouden dat het voor een luisteraar niet eenvoudig is om geboeid te luisteren naar bijna 70 minuten orgelmuziek in één stijl. Bovendien heeft hij -om de stukken op het Hollandse orgel te kunnen uitvoeren- de orgelwerken soms aanzienlijk moeten ‘vertalen’. Iets waar hij goed in is geslaagd. De cd begint met een van de “Six Organ Pieces” van Frank Bridge: het “Allegro marziale”, een sterk werk dat op een uitbundige wijze wordt gespeeld. Daarna horen we van Hubert Parry de bekende “Prelude on Rockingham” (over de melodie: “O kostbaar kruis, o wonder Gods”) en vervolgens van Harold Darke een werk waarin veel verschillen in klankkleuren en dynamiek in gunstige zin bijdragen tot een klinkend resultaat. In de rustige “Elegy” van George Thomas Thalben-Ball laat vooral de subtiele registratie met tremulant aan het einde een diepe indruk achter. Het is meteen duidelijk dat Ralph Vaughan Williams een van de belangrijkste Engelse componisten van de twintigste eeuw was. Helaas heeft hij maar weinig orgelwerken geschreven. Fijn dat we op deze cd een van zijn composities aantreffen en dan nog wel in een zeer verdienstelijke uitvoering: de “Prelude on Rhosymedre”. Aan de talentvolle componist Percy Whitlock is met zes werken op deze cd de meeste tijd toebedeeld. De bekende Folk Tune, uit “Five short pieces”, wordt heel fraai gespeeld, evenals de beide “Hymn Preludes”. Whitlock schreef mild en melodieus, was in staat om een grote spanningsboog aan te brengen en paste overwegend een gematigd modern klankidioom toe, dat past bij een componist die als enige componist van deze cd in de twintigste eeuw werd geboren. De muziek van Edward Bairstow is weer aanmerkelijk behoudender. Van hem horen we onder meer een fraaie uitvoering van de “Prelude” over het Adventslied “Veni Emmanuel”. De cd wordt besloten met twee werken van Herbert Howells: het beroemde “Master Tallis’s Testament” en de derde van “Three Rhapsodies”. Een stuk waar bravoure en durf voor nodig is. “English Romantics” is voor de liefhebbers van Engelse romantiek beslist een must. De muziek wordt gedegen en met groot respect voor het repertoire uitgevoerd. – N.a.v. “English Romantics”; Jan de Jong, Flaes-orgel te Zaandam; DDM 41011; – [Drs. Ad van Pelt – 6 juni 2002]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s