Vlaardingen

Het Leeflang-orgel van de gereformeerde gemeente in Vlaardingen bestaat 25 jaar. De orgelcommissie bracht daarom een cd uit waarop Dick den Engelsman het fraaie neobarokorgel van de Sionkerk bespeelt. Den Engelsman studeerde aan het Utrechts Conservatorium en was jarenlang organist van de Gereformeerde Gemeente te Capelle aan den IJssel. Het programma -dat uitsluitend bewerkingen over psalmen en gezangen bevat- is verdeeld in vijf blokken, die contrastrijk zijn opgebouwd met muziek uit verschillende stijlperiodes. Het eerste blok begint met “Wir glauben all an einen Gott, Schöpfer” (BWV 680) van Bach, uitgevoerd met een fraai plenum. Direct daarop volgt een koraalbewerking van Micheelsen: een werk dat op dit moderne instrument goed tot zijn recht komt. Het afwisselende programma gaat verder met een ingetogen bewerking van Telemann en een romantisch werk van William Thomas Best. Het tweede blok start met een fraaie uitvoering van “Wir glauben all al einen Gott, Vater” (BWV 740), toegeschreven aan Bach, maar mogelijk van de hand van diens leerling Krebs. Dan volgen twee werken van Hanff en Kauffmann, terwijl met een psalmbewerking van de Zwitser Gagnebin (1886-1977) weer een modern klankidioom aan bod komt. Het derde blok opent met stijlvolle uitvoeringen van “Psalm 116” van Sweelinck en “Psalm 24” van Speuy. Vervolgens wordt in de canonische bewerking over “God, enkel licht” van Jan Zwart het orgel weer in een milde, romantische klank gehuld. Bij het beluisteren van “Lobet den Herren” van Scheidemann, waarmee het vierde blok begint, was ik aangenaam verrast. Niet alleen over de compositie, maar vooral over interpretatie en registratie. Hieruit blijkt dat het Leeflang-orgel goed geschikt is voor de Noord-Duitse stijl. Het blok besluit met twee rustige variaties over “Psalm 140” van Den Engelsman zelf, werken die prima in de eredienst kunnen functioneren. Het laatste blok begint met de “Derde Sonate” van Mendelssohn-Bartholdy, waarvan vooral het “Andante tranquillo” zeer goed uit de verf komt. De cd wordt besloten met een verdienstelijke uitvoering van de “Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ”, uit de “Schübler Choräle” van Bach. In het booklet staat een waardevolle toelichting bij het programma, geschreven door drs. Ad Blonk. Verder de dispositie en een opgave van de gebruikte registraties, alsmede gegevens over de organist en het orgel, bovendien is dit alles voorzien van goede foto’s. – N.a.v. “25 jaar Leeflang orgel, 1977-2002, Sionkerk Gereformeerde Gemeente Vlaardingen; Dick den Engelsman, orgel; OGGV CD 1977.01.2 – [Drs. Ad van Pelt – 23 december 2002]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s