Urker Mannenensemble

Het Urker Mannenensemble onder leiding van Pieter Jan Leusink presenteerde onlangs een nieuwe cd met een afwisselend programma rondom een prachtig thema: Psalmen Davids in de berijming van 1773. We horen het vocale ensemble onder meer in composities van Martin Mans, Klaas Jan Mulder en Willem Hendrik Zwart. Het uit vijftien zangers bestaande ensemble zingt drie psalmen volledig a capella. Hiervan klinkt Psalm 16 in het Hebreeuws. Dit laat een diepe indruk achter. De koorklank is mooi gelijkmatig, gevoelvol en kristalhelder. Als omlijsting van de sonore onbegeleide zang horen we rustige intonaties, tussenspelen en sfeervolle naspelen door pianist Jan Lenselink, die het vocale ensemble bovendien instrumentaal ondersteunt in een aantal andere psalmbewerkingen, waardoor de koorzang een extra dimensie verkrijgt. Zes tracks worden geheel gevuld door de Heerenveense Brassband ‘Pro Rege’ onder leiding van Siemen Hoekstra. Dit orkest, dat bestaat uit bijna 30 musici, schittert in gedegen composities van onder meer Jan en Jacob de Haan. In deze werken is de psalmmelodie steeds duidelijk aanwezig met een harmonisch fraaie begeleiding als toegevoegde waarde. Met name in de afsluitende bewerking over Psalm 81, in een door de twintigste eeuwse orkestmuziek geïnspireerde stijl, bereikt het orkest welhaast een professionele hoogte. Het is een belevenis om de combinatie van mannenensemble en brassband te horen in drie psalmen. Bovendien zorgt pianist Jan Lenselink in deze nummers voor sprankelende omspelingen, waardoor de koorzang in positieve zin wordt ondersteund. De gunstige akoestiek van de Martinikerk te Bolsward draagt bij tot het fraaie eindresultaat van deze cd. – N.a.v. “Psalmen Davids – berijming 1773; Urker Mannen Ensemble o.l.v. Pieter Jan Leusink, Chr. Brassband Pro Rege o.l.v. Siemen Hoekstra, Jan Lenselink (piano); Amsterdam Classics – [Drs. Ad van Pelt – 8 september 2010]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s