Espressions

Hayo Boerema presenteert het nieuwe Adema-orgel in de Grote Kerk te Scherpenzeel met orgelwerken die uitstekend aansluiten bij de mogelijkheden van het instrument. Het programma is volgens een driedelige structuur opgebouwd. Om te beginnen horen we werken van leerlingen van César Franck, zoals de uitbundig gespeelde Marche de Fête van Henri Büsser en de gevoelvol uitgevoerde Prélude funèbre van Joseph-Guy Ropartz. Dan volgen werken van leerlingen van Marcel Dupré: het prachtige Lied van Gaston Litaize en drie delen uit het Livre Oecuménique van Jean Langlais. Hiervan spreekt vooral het Gloire à Dieu aan, omdat de bekende koraalmelodie “God in den hoog’ alleen zij eer” hierin goed naar voren komt, mooi uitkomend gespeeld op de Tertsfluit-harmoniek. Daarna staan docenten van Boerema centraal: eerst klinken van Naji Hakim drie delen uit de bundel “Expressions”, waaraan de naam van deze cd ontleend is. Dan volgt Louange, een grootschalig werk over Psalm 136 van Lemckert, alsmede een bewerking van Psalm 111 van Boerema zelf. Het programma wordt besloten met een uitgebreide improvisatie over drie Geneefse psalmen, geheel in de stijl van de genoemde componisten. Het spel van Boerema is zeer verzorgd en dwingt veel respect af. Wel vroeg ik mij af of de gespeelde muziek goed past bij de belangstelling van de plaatselijke hervormde gemeente. Hoe het ook zij, in elk geval is deze cd voor kenners absoluut een aanrader. De hervormde gemeente van Scherpenzeel is te feliciteren met haar fraaie Adema-orgel. Ik spreek de wens uit dat het instrument in lengte van jaren de lofzang gaande mag houden. – N.a.v. “Espressions; Hayo Boerema, Adema-orgel Grote Kerk Scherpenzeel”; ADM200901 – [Drs. Ad van Pelt – 12 mei 2010]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s