Straesser en Ligeti

Organist Piet van der Steen bracht een dubbel-cd uit met de complete orgelwerken van de Nederlandse componist Joep Straesser (1934-2004) en de uit Hongarije afkomstige Oostenrijkse componist György Ligeti (1923-2006), opgenomen in de Oud-Katholieke Kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht en de St.-Servaasbasiliek te Maastricht. Trompettist Peter van Dinther verleent medewerking. Het programma begint met de zeven orgelwerken en de twee werken voor trompet en orgel van Straesser, geschreven tussen 1965 en 2003. Om te beginnen horen we Fair Play voor trompet en orgel, goed in het gehoor liggende muziek. De daaropvolgende Sinfonia per organo, een hommage aan César Franck, is mild en melodieus van karakter en mede daardoor goed toegankelijk voor luisteraars die openstaan voor een experimenteel klankidioom. Van de overige orgelwerken worden vooral Splendid Isolation en Permanent wave indrukwekkend vertolkt. De drie orgelwerken van Ligeti ontstonden in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Het Ricercare per organo en de Zwei Etüden zijn beslist het beluisteren waard, maar de luisteraar moet zich er wel open voor stellen. De beruchte compositie Volumina, waarin veel clusters (klankblokken) voorkomen, horen we op indrukwekkende wijze. Hoewel velen deze stijl beslist niet kunnen waarderen, zullen de kenners van 20e eeuwse orgelmuziek hier heel blij mee zijn. Deze cd vormt een uitmuntend pleidooi voor de hedendaagse muziek en de muziek van Straesser en Ligeti in het bijzonder. Het is bijzonder gedurfd en lovenswaardig dat de musici zich met veel succes hebben ingezet om deze zelden gehoorde muziek op deze wijze uit te voeren. – N.a.v. “Straesser & Ligeti – Joep Straesser, Alle werken voor Orgel & Trompet met Orgel – György Ligeti, Alle werken voor Orgel – Piet van der Steen, orgel; Peter van Dinther, trompet”; 2-cd; Stichting Orgelprojecten Nederland. – [Drs. Ad van Pelt – 17 maart 2010]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s