Klankpalet

Organist, dirigent en muziekdocent Johan van Oeveren uit Zoetermeer bracht onlangs een afwisselende cd uit met uitsluitend eigen composities. Hierop worden enkele beiaardwerken voortreffelijk uitgevoerd door Gijsbert Kok en enkele orgelwerken door Jaap van der Giessen en Ronald de Jong. Vooral de “Partita over Psalm 104”, met verve uitgevoerd door Ronald de Jong, laat een diepe indruk achter. Een boeiende reeks variaties over de Lofzang van Maria voor blokfluit in de stijl van Jacob van Eyck wordt voortreffelijk uitgevoerd door Theo Poot en een werk voor fluit en harp wordt fraai gespeeld door harpiste Regina Ederveen en fluitiste Astrid Strijdhorst. De koorwerken worden verdienstelijk gezongen door het Alphens Mannenkoor en het Chr. Vocaal Ensemble Cantica, beide koren onder leiding van de componist. De composities zijn in de meeste gevallen relatief eenvoudig en in een gematigd modern klankidioom, ze worden overwegend goed tot zeer goed uitgevoerd, niet alleen door de bovengenoemde professionals, maar ook door meerdere amateurs. Het booklet is helaas erg bescheiden. Een foto of curriculum van de componist zou niet misstaan. De musici worden vermeld, maar foto’s ontbreken. Bij ieder werk zoekt men tevergeefs naar het jaar van ontstaan, de speelduur en de plaats van opname. Dit laatste is vooral bij de werken voor beiaard en orgel een gemis. Bij navraag vernam ik dat voor de opname onder meer gebruik is gemaakt van de Eijsbouts-beiaard en het Lohman-orgel van de Oude Kerk te Zoetermeer. Helaas staat ook niet duidelijk vermeld dat de opbrengst ten dele bestemd is voor hulp aan (wees)kinderen in Uganda. Samenvattend kan worden gezegd dat dit een afwisselende cd betreft, die het zeker waard is om meerdere keren te beluisteren. – N.a.v. “Klankpalet – Johan van Oeveren” – [Drs. Ad van Pelt – 14 september 2009]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s