Pieter Vis

Ter gelegenheid van zijn ‘Gouden zangersjubileum 1959-2009’ bracht de bas-bariton Pieter Vis een gevarieerde dubbel-cd uit. De titel van de eerste cd, ‘Breng mij d’aloude tijding’, ontleende hij aan een lied uit de bundel van Johannes de Heer. Deze cd bevat opnamen uit 2008 van ‘geliefde geestelijke liederen uit de schat der eeuwen’, waarbij de zanger vakkundig wordt begeleid door de meesterpianist Daniël Wayenberg op een nieuwe Bösendorfer-vleugel en organist Lennert Knops, die het historische Rudolf Knol-orgel (1807) in de Hervormde Kerk te Hasselt bespeelt. Het is een afwisselende cd met 21 bekende liederen zoals ‘Daar ruist langs de wolken’ en ‘De Heilige stad’. De liederen worden mooi gezongen en mede door de afwisselende begeleiding is het aangenaam om deze opnamen te beluisteren. De tweede cd, met de titel ‘’k Heb geloofd en daarom zing ik’, overigens ook een lied van Johannes de Heer, bevat opnamen van ‘Joodse, rooms-katholieke en protestantse liederen’. We vinden er een bloemlezing uit opnamen van de afgelopen vijftig jaar, met een zeer divers scala aan componisten en begeleiders. De oudste opname dateert uit de jaren zestig, waarop we Pieter Vis horen als jongenssopraan. Naast composities van Bach en Mozart vermeldt zijn programma onder meer werken van Catharina van Rennes, van wie vooral het lied ‘Madonnakindje’ een diepe indruk achterlaat. Ook deze cd is beslist het beluisteren waard. Beide cd’s worden geleverd in een prachtig doosje met twee keurig verzorgde booklets. In het ene booklet vinden we een talrijke gegevens, foto’s, biografieën en allerlei lezenswaardige informatie. In het andere booklet staan de volledige teksten. – N.a.v. “Breng mij d’aloude tijding! – ’k Heb geloofd en daarom zing ik U ter eer! – Pieter Vis – Van jongenssopraan tot bas-bariton – Gouden zangersjubileum”; D.E. Versluis Classical Music Production (DEV-PV1029) – [Drs. Ad van Pelt – 20 april 2009]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s