Jaap Zwart

Orgelwerken van Max Gulbins (1862-1932) worden in Nederland uiterst zelden uitgevoerd. Toch was hij destijds in eigen land een bekend en geliefd organist en componist. Hij studeerde in Berlijn, onder meer bij Heinrich von Herzogenberg, die op zijn beurt sterk werd beïnvloed door Johannes Brahms. Na het voltooien van zijn studie werkte Gulbins als organist in diverse steden in Noordwest-Rusland en Polen. Vanaf 1908 was hij cantor en organist in Breslau, destijds in Duitsland, thans is dat de stad Wroclaw in het zuidwesten van Polen. Gulbins schreef voor orgel meerdere koraalbewerkingen en vier orgelsonates, waarvan de ‘Eerste Sonate’ op deze cd te beluisteren is. Het betreft een Nederlandse cd-première! We horen een uitstekende uitvoering door Jaap Zwart. Het orgel van de Grote- of Sint Nicolaaskerk te Elburg, in 1825 voltooid door de van oorsprong Duitse orgelbouwer Quellhorst, blijkt uitstekend geschikt voor deze Pools/Duitse muziek. Ook de andere werken op deze cd zijn het waard om met aandacht beluisterd te worden: twee koraalbewerkingen van Otto Dienel en Gustav Merkel omlijsten de genoemde sonate. Het programma wordt besloten met een indrukwekkende uitvoering van de ‘Zevende Orgelsonate’, een werk van de andere grote Duitse componist van orgelsonates: Josef Rheinberger. Beide orgelsonates worden op een voorbeeldige wijze gepresenteerd, bovendien een wijze die aangeeft dat beide werken in zekere zin elkaars pendanten zijn! In het booklet vinden we een lezenswaardige beschrijving en een dispositie van het orgel. Daarnaast had enige informatie over de componisten en de organist mijns inziens zeker in het booklet opgenomen mogen worden. Ondanks dit geringe gemis is de cd beslist een aanrader, voornamelijk om het genoemde grote orgelwerk van Gulbins. – N.a.v. “Elburg, Grote- of St. Nicolaaskerk – Jaap Zwart, orgel”; Stichting Hanzesteden Cultuur. –  [Drs. Ad van Pelt – 5 januari 2009]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s