Duo Eilander

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het familieblad Terdege werd een bijzondere jubileum-cd uitgebracht. Hierop bespelen Peter en Jaap Eilander respectievelijk het Cavaillé-Coll-orgel (1875) en een Steinway & Sons-vleugel in de Philharmonie te Haarlem. Vader en zoon Eilander laten ons op deze cd genieten van een afwisselend programma. Naast veel Franse romantiek, met onder meer drie delen uit de Dolly Suite van Fauré (voor piano vierhandig) en een vierhandige bewerking van de Prélude, Fugue et Variation van Franck, vermeldt het programma meerdere bekende werken van Bach, maar dan wel op een wijze die maar zelden op programma’s voorkomt. Zo horen we onder meer een vierhandige pianoversie van de Toccata und Fuge in d en het geliefde Air uit de Derde Orkestsuite. Het is een ware belevenis om de koraalbewerking over het adventslied “Nun komm der Heiden Heiland” te beluisteren in de beroemde pianotranscriptie van Busoni, evenals een bekende aria uit cantate BWV 13 in een orgelbewerking van de Belgische Bachvertolker Jaak Lemmens. In de Pastorale (opus 26), een duo voor piano en harmonium, van Guilmant, worden beide instrumenten gelijktijdig bespeeld, terwijl het orgel weer solistisch te beluisteren is in de bekende Toccata uit de Suite Gotique van Boëllmann. Aangenaam verrast was ik door de uitvoering van een sprankelend gedeelte uit een pianosonate van Haydn. Fraaie bewerkingen over Psalm 84 en enkele bekende gezangen van Peter R. Witteveen omlijsten het geheel. Een prima booklet, met foto’s en lezenswaardige informatie over het programma en de musici maakt het geheel compleet. We mogen een volgende cd van deze musici met belangstelling tegemoetzien. – N.a.v. “Peter en Jaap Eilander, orgel en piano – jubileum-cd 25 jaar Terdege”; ER (2218). – [Drs. Ad van Pelt – 17 november 2008]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s