Rien Donkersloot

Enige maanden geleden behaalde organist Rien Donkersloot met uitstekend resultaat zijn orgeldiploma tweede fase aan het Rotterdams Conservatorium. Hij studeerde bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. Donkersloot nam zijn nieuwste cd op in de Hervormde Kerk te Mijnsheerenland, een van de kerken waar hij organist is. Het programma biedt een fraaie dwarsdoorsnede van het oeuvre van Bach. Naast zes koraalbewerkingen horen we het Concerto naar Vivaldi (BWV 596), de Eerste Triosonate, het Trio in c, de “Fantasia con imitazione” en de Prelude en Fuga in C (BWV 547). Het is dapper om een dergelijk programma uit te voeren op dit relatief kleine dorpsorgel, waarvan het hoofdwerk in eerste aanleg voor de Waalse Kerk te Heusden werd gebouwd door Johann Heinrich Hartmann Bätz. Na allerlei omzwervingen kwam het orgel in 1878 in Mijnsheerenland terecht, alwaar het in 1966 door de Gebroeders van Vulpen werd uitgebreid met een rugwerk en een vrij pedaal. In 1998 werd het instrument, onder advies van Jan Jongepier, door de genoemde orgelbouwers gerestaureerd en klinkt het orgel ontegenzeggelijk als een eenheid. Donkersloot heeft zijn programma met zorg samengesteld, het past bijzonder goed bij dit instrument. Hij speelt zeer stijlgetrouw, accuraat, vol speelvreugde, met uitgekiende registraties en geraffineerde articulaties. Steeds op een vitale en veerkrachtige manier. Wat mij betreft mag hij deze lijn gerust doorzetten en zien we uit naar een vervolg op deze cd. Het booklet is keurig verzorgd, met een beschrijving, dispositie en fraaie foto’s van het orgel en bovendien enkele biografische gegevens van de organist. Fijn dat ook alle gebruikte registraties duidelijk vermeld staan. – N.a.v. “J.S. Bach in Mijnsheerenland”; Rien Donkersloot; Bätz-orgel te Mijnsheerenland; RDSL 175001 – [Drs. Ad van Pelt – 29 september 2008]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s