Wim Magré

Mijn eerste reactie bij het zien van de nieuwste cd van Wim Magré met koraalbewerkingen, opgenomen in de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag, was: ‘Ik ga heerlijk genieten van het onlangs gerestaureerde Bätz-orgel’. Ik had het nog niet gehoord, na de laatste restauratie van 2007. Toen ik het programma bekeek, met onder meer koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder en Willem Hendrik Zwart, dacht ik wel: ‘Dit past wat minder goed bij de bouwtijd van het orgel, maar in elk geval past het wel bij de stijl van Feike Asma, die hier jarenlang organist is geweest’. De cd bevat 16 mooie koraalbewerkingen in de ‘Romantische’ stijl. Toen ik Magré hoorde spelen moest ik wel enige tijd aan zijn stijl wennen, maar ik wist dat het een bekend gegeven is: smaken verschillen. Ik kan me goed voorstellen dat velen deze stijl zeer zullen waarderen. Bij het beluisteren van de improvisatie ‘Ruwe stormen mogen woeden’ was ik verbaasd over de effecten van een heuse storm. Knap gedaan, hoor, maar alleen kon ik de gedachte aan een uitspraak van Dirk Janszoon Zwart niet onderdrukken: ‘De ruwe stormen laten woeden is wel pikant, maar het is geen koraalbehandeling’ (een citaat uit het boek ‘Op de orgelbank’ uit 1992). Vooral het ‘Trio en koraal Psalm 86’ van de Kamper organist Piet Zwart sprong er voor mij uit. Maar ook de canonische bewerking over ‘Psalm 101’ van de concertgever zelf en de bewerking over ‘Vaste rots van mijn behoud’ van Herman van Vliet kon ik zeker waarderen! Het booklet is keurig verzorgd, met een dispositie, een beschrijving en fraaie foto’s van het orgel en bovendien enkele biografische gegevens van de organist. – N.a.v. Wim Magré – Koraalbewerkingen; Evangelisch Lutherse Kerk – Den Haag; JQZ Muziekproducties – JQZ 98042 – [Drs. Ad van Pelt – 30 juni 2008]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s