Leen de Broekert

Bij orgelliefhebbers is de Koorkerk in Middelburg bekend omdat zich aldaar de kas van het oudste Nederlandse orgel bevindt, een instrument uit 1479 van Peter Gerritszoon uit Utrecht. Het hangt sedert 1956 in de Koorkerk. Links van dit bijzondere instrument staat sedert 1969 een tweemanualig orgel van de Gebroeders Van Vulpen. Velen van ons zullen dit nog nooit hebben gehoord. Derhalve een goede zet van organist Leen de Broekert om er een opname van te maken. Ik was aangenaam verrast door het originele programma. Naast bekende werken van Bach, Buxtehude en Böhm, die zeer overtuigend worden uitgevoerd, horen we enkele weinig gespeelde werken. Zo klinkt bijvoorbeeld de Aria “La Capricciosa” van Buxtehude. Een werk met 32 variaties, waaruit De Broekert een afwisselende bloemlezing samenstelde. Van een deel uit de derde vioolsonate van Bach, in een eigen bewerking van Bach (BWV 964), horen we een poëtische uitvoering. Vervolgens een bewerking en smaakvolle uitvoering van het Andante (KV 448) van Mozart, oorspronkelijk geschreven voor twee piano’s, een waardevolle verrijkking van het beperkte repertoire dat Mozart voor orgel heeft nagelaten. Het is duidelijk te merken dat De Broekert veel affiniteit heeft met deze Weense meester. Daarna horen we een waardige uitvoering van het Ostinato, een jeugdwerk van Mendelssohn. Dit werk werd door De Broekert uitgebreid met een korte introductie. Hij voltooide bovendien enkele van de laatste variaties. Met het Quatuor van Boëly demonstreert de organist dat het Van Vulpen-orgel ook prima geschikt is voor Franse muziek. Tot besluit klinkt een indrukwekkende Sortie, een eigen compositie uit 2001, geschreven in de stijl van de Franse Romantiek. Een fraai booklet met een lezenswaardige toelichting completeert het geheel. De cd is beslist een aanrader. – N.a.v. “Koorkerk Middelburg – Leen de Broekert, orgel”; Zefir Records (ZEF 9612) – [Drs. Ad van Pelt – 28 april 2008]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s