Jan Luth

Op deze cd horen we orgelwerken van Bach en Krebs, uitgevoerd door organist en hymnoloog Jan Luth op het Hinszorgel (1776) van de Grote Kerk in Harlingen. Om te beginnen staan er zes werken van Johann Sebastian Bach op het programma. Allereerst de bekende Toccata in F, een uitbundig werk dat feestelijk en overtuigend wordt uitgevoerd. De ingetogen koraalbewerking over “Schmücke dich, o liebe Seele” wordt mooi rustig en evenwichtig gespeeld. Twee delen uit “Die Kunst der Fuge” worden met waardigheid vertolkt. De bekende derde Triosonate wordt gedegen geïnterpreteerd, met smaakvol gekozen registraties. Van het Preludium en Fuga in A wordt het preludium heel lichtvoetig gespeeld, de fuga wordt bijzonder fijnzinnig ten gehore gebracht. Hierna volgen drie werken van de bekendste leerling van Bach: Johann Ludwig Krebs. Eerst twee minder bekende trio’s. Voor mij waren dit de grootste verrassingen van deze cd. Fijn dat deze minder bekende stukken een plaats in het programma hebben gekregen. Ik heb bijzonder genoten van het Trio in a, een werk dat opvalt door een opmerkelijke ritmiek. Ter afsluiting klinkt de feestelijke Toccata in a, in meerdere opzichten de pendant van het openingsstuk van deze cd. Wat origineel om deze stukken op deze wijze te combineren! Deze muziek komt op het Hinsz-orgel uitstekend tot haar recht. De opnamen en de productie werden prima verzorgd door Paul Hardijzer. De sfeer van de uitvoering wordt bijzonder goed weergegeven. Een rijk gedocumenteerd booklet, waarvan de lay-out het werk is van Kees van den Nieuwenhuizen, completeert het geheel. De teksten zijn van de musicus zelf. Tenslotte kan vermeld worden dat het geheel is voorzien van prachtige foto’s door Jan Smelik. – N.a.v. “Orgelwerken van Bach en Krebs – Jan Luth, orgel Grote Kerk Harlingen” – [Drs. Ad van Pelt – 28 januari 2008]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s