Jan Hage

Op deze cd horen we drie weinig gespeelde orgelwerken die qua omvang, moeilijkheidsgraad, virtuositeit, stemming en sfeer tal van overeenkomsten vertonen: van Julius Reubke de Sonate “Der 94ste Psalm”, van Franz Liszt de Fantasie und Fuge über den Choral “Ad nos, ad salutarem undam” en van Marcel Dupré de Deuxième Symphonie. Het stuk van Reubke is ernstig van karakter. De indringende tekst van de psalm was daar aanleiding voor. Onvoorstelbaar dat deze jonggestorven leerling van Liszt dit werk reeds als 23-jarige heeft geschreven. Het behoort tot de meest diepzinnige stukken uit de orgelliteratuur. De Fantasie en Fuga van Liszt, een bewerking over een koraal uit de opera “De Profeet” van Meyerbeer, heeft een volstrekt unieke structuur. Het wordt zeer boeiend uitgevoerd. Ik kan lovend zijn over het afwisselende gebruik van het instrument, inclusief de chamades. De sfeer van het werk van Dupré is vergelijkbaar met Reubke. We horen veel nieuwe klankmogelijkheden, vooral een indrukwekkend slotgedeelte. Deze cd is een absolute aanrader voor de orgelliefhebbers die in staat zijn om deze indringende muziek te waarderen. In het booklet geeft Jan Hage zelf een duidelijke uitleg die heel lezenswaardig is. Daardoor worden de gecompliceerde stukken beslist toegankelijker. Het is een bewonderingwaardige prestatie dat de organist deze drie gigantische stukken combineert en met zo veel zeggingskracht uitvoert. Deze muziek geeft zijn geheimen niet meteen prijs. Zelfs na meerdere keren beluisteren zullen de diepere structuren nog niet ten volle aan de luisteraar bekend worden. Het orgel van de Rotterdamse Laurenskerk is er zeer geschikt voor. Dat het een liveopname betreft is geenszins storend, integendeel: het geeft juist iets van de spanning van een concert. – N.a.v. “Jan Hage – Marcussenorgel Grote of St.-Laurenskerk te Rotterdam”; ToccaTa-Records (TRR 99014). – [Drs. Ad van Pelt – 29 oktober 2007]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s