Euwe en Sybolt de Jong spelen Bach

De broers Euwe en Sybolt de Jong hebben een cd uitgebracht waarop ze het Hinszorgel in de Martinikerk van Bolsward bespelen. Het programma bestaat uit delen uit Bachcantates in een bewerking voor orgel (vierhandig) met pedaal. Sybolt de Jong bewerkte elf delen uit cantates op een manier zoals Johann Sebastian Bach dit ook gedaan zou kunnen hebben. Nieuw is echter wel dat hij de stukken voor twee organisten bewerkte. Hij selecteerde cantatedelen waarin zo min mogelijk behoefde te worden aangepast. De Jong gaf de werken een nieuwe titel, eveneens op een wijze die overeenkomst met Bach. Zo begint de cd met een Concerto super “Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort”, canto fermo in soprano, een transcriptie van het openingskoor van cantate 126. Het wordt zeer overtuigend uitgevoerd, helder en doorzichtig geregistreerd, een waar genot om te beluisteren. Een driedelige Triosonata super “Sei Lob und Preis met Ehren”, samengesteld uit drie delen uit verschillende cantates, volgt. De vorm van deze triosonate komt overeen met de bekende triosonates voor orgel. De broers zetten beide hoekdelen sprankelend neer. Het rustige middendeel met een ingetogen karakter zorgt voor een weldadige rust binnen dit werk. Het vormt een voortreffelijk contrast met de snelle delen. Er valt meer te genieten, dankzij een feestelijk eendelig Concerto, een bewerking van het openingskoor van cantate 10. En ook vanwege een driedelig Orgelconcerto, waarvan de hoekdelen worden gevormd door de twee levendige Sinfonia’s voor obligaat orgel, hobo’s en strijkers uit cantate 35. Voor het rustige middendeel liet Sybolt de Jong zijn keuze vallen op de prachtige Sinfonia uit cantate 156. Na een rustig Preludium super “Was willst du dich betrüben”, een bewerking van het openingsdeel van cantate 107, volgt een driestemmige Inventie, gebaseerd op een aria uit cantate 87. Laatstgenoemd stuk is geschreven in een vorm die overeenkomst met de driestemmige Inventionen vertoont. Tot slot klinkt een feestelijk Preludium over “Ein feste Burg ist unser Gott” uit cantate 80; een waardige afsluiting van het programma. In het booklet vinden we een lezenswaardig exposé waarin wordt uitgelegd dat het door de eeuwen heen een goed gebruik is geweest om bestaande composities te bewerken. Ook is er een duidelijke toelichting bij de geselecteerde composities. Wat mij betreft zijn de beide organisten uitstekend in hun opzet geslaagd. We zien volume 2, waarvan de opname gepland staat voor de zomer van 2007, met belangstelling tegemoet. – N.a.v. “Bach Cantatas”, Euwe de Jong, Sybolt de Jong, volume 1, cantata movements for organ four hands, Hinsz-organ, Martinikerk, Bolsward, The Netherlands”; WM 050406. – [Drs. Ad van Pelt – 5 februari 2007]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s