Herman van Vliet speelt Guilmant

Onlangs verscheen de eerste cd met “Pièces dans différent styles” van Alexandre Guilmant, uitgevoerd door organist Herman van Vliet op het beroemde Cavaillé-Coll-orgel (1888) in de Saint-Sernin te Toulouse. Het is de eerste van een serie van vijf cd’s met de volledige “Pièces” van Guilmant. In totaal gaat het om 66 stukken, die werden gecomponeerd in de jaren 1862 tot 1891 en door de componist zelf werden uitgegeven in 18 afleveringen of “Livraisons”. Op deze cd horen we de eerste zestien orgelwerken uit deze cyclus, afkomstig uit de eerste vier “Livraisons”, met de opusnummers 15 tot en met 18. Zoals de componist zelf al aangaf betreft het inderdaad “stukken in verschillende stijlen”, ofwel “Pièces dans différentes styles”. Het is een buitengewoon origineel idee van Herman van Vliet om deze “Pièces” als uitgangspunt te nemen voor een nieuw grootschalig project. Deze stukken zijn namelijk nog nooit eerder integraal opgenomen! Hiermee wordt bovendien een nieuw licht op de componist Guilmant geworpen, die bij ons immers voornamelijk bekend is door zijn acht orgelsonates. Tijdens het beluisteren van deze cd blijkt dat het beslist de moeite waard is, om onze aancht ook eens te vestigen op deze kleinere werken, waarin we kunnen genieten van vele prachtige momenten. De “Cantilène pastorale” wordt door Van Vliet bijzonder fraai en gevoelvol uitgevoerd, met een fraai solo-tongwerk (in de zwelkast) als uitkomende stem. Het “Prière en fa majeur” wordt ingetogen gespeeld op de strijkende registers. Het lichtvoetige en speelse “Scherzo” klinkt in de uitvoering van Herman van Vliet buitengewoon soepel en veerkrachtig. De bekende “Marche funèbre et Chant séraphique” wordt van het begin tot het eind op een boeiende wijze en met grote uitdrukkingskracht uitgevoerd. Van het uitbundige “Grand Choeur alla Handel”, één van de bekendste werken van Guilmant, maakt Van Vliet een waar feest. De afwisseling van bekende en minder bekende stukken maakt deze cd nog extra interessant, waardoor deze cd beslist een aanrader voor de liefhebber van Franse Romantiek is. We mogen de volgende volumes van deze serie met belangstelling tegemoetzien. Een goed geschreven booklet met enkele fraaie foto’s completeert het geheel. Hierin vinden we onder meer lezenswaardige informatie over de componist en zijn werken, alsmede de dispositie van het orgel. – N.a.v. “Alexandre Guilmant – Intégrale des Pièces dans différents styles – Vol. I”, Cavaillé-Coll-orgel; Saint-Sernin te Toulouse (1888); Herman van vliet, orgel; Festivo 6961882. – [Drs. Ad van Pelt – januari 2006]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s