Evert van de Veen

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als organist nam Evert van de Veen, organist van de gereformeerde kerken in Voorthuizen en Nijkerk, in de Petrus en Pauluskerk te Oostende (België) een jubileum-cd op. Het is zonder meer een originele keuze om het drieklaviers Schyven-orgel (1907), dat in 2000 werd gerestaureerd en gereconstrueerd door Flentrop Orgelbouw, te gebruiken voor dit jubileum! Van de Veen speelt een voornamelijk Frans-romantisch programma. “Cantilène Pastorale” (opus 15) van Guilmant wordt mooi en rustig uitgevoerd, de landelijke sfeer van dit werk weet Van de Veen goed op te roepen. De bekende “Derde Sonate” (opus 56), eveneens van Guilmant, wordt op een indrukwekkende en diepzinnige wijze vertolkt. Van Salomé kunnen we genieten van een mooie, ingetogen uitvoering van de “Cantilène”. De virtuoze “Toccata” van Renaud wordt meeslepend uitgevoerd. Het “Allegro vivace” uit de “Eerste Symfonie” van Vierne wordt virtuoos en met verve gespeeld. Ook van het “Pasticcio” van Langlais geeft Van de Veen een boeiende vertolking. Gelukkig ontbreekt de Nederlandse muziek niet. De cd begint en eindigt met een Nederlands werk, terwijl er ook één in het midden van het programma voorkomt. Op deze manier staan deze werken als “drie pijers” op het programma, waar de overige stukken omheen zijn gesitueerd. De cd begint met een overtuigende vertolking van de “Fantasie en Fuga over Psalm 72” van Jan Zwart. Dit korte werk, met een fraai fugatisch gedeelte, komt op dit romantische orgel goed uit verf. De “Symfonische Fantasie over Psalm 130” van Willem Hendrik Zwart, georiënteerd op de Franse Romantiek, wordt gevoelvol uitgevoerd. Tot besluit klinkt een eigen bewerking van de 41-jarige jubilaris: een vierdelige “Fantasie over: ‘k wil U, o God, mijn dank betalen”, knap geschreven volgens Frans-romantische compositietechnieken en overtuigend gespeeld! Evert van de Veen is er in geslaagd de talrijke mogelijkheden van het prachtige instrument te etaleren. Niet alleen de grondstemmen en de fraaie tongwerken, maar ook de goede opname en de prachtige akoestiek dragen in gunstige zin hun steentje bij tot het goede resultaat. Het cd-booklet is behoorlijk uitgebreid. We vinden erin een toelichting op de composities, een curriculum van de organist, een historisch overzicht van het orgel met de dispositie. Enkele fraaie foto’s van de kerk, het orgel en de organist completeren het geheel. – N.a.v. “Evert van de Veen – 25 jaar organist; Schyven-orgel Petrus en Pauluskerk Oostende (België), Evert van de Veen, orgel; JQZ Muziekproducties; JQZ 98028-2. – [Drs. Ad van Pelt – 2005]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s