Rob van Efferink

Op deze cd wordt het fraaie J.H.H. Bätz-orgel (1765) van de Vredeskerk te Katwijk aan Zee bespeeld door Rob van Efferink, sedert 1972 vaste bespeler van dit instrument. Hij doet dat in een programma met overwegend bekende orgelwerken en improvisaties. Composities van Bach nemen op deze cd een prominente plaats in. Hiervan valt vooral de vertolking van het blijmoedige “Concerto in a, naar Antonio Vivaldi” (BWV 593) in positieve zin op. Naast een uitbundige uitvoering van het Preludium en fuga in a (BWV 543) horen we van deze componist nog drie bewerkingen van zeer bekende stukken: “Badinerie”, “Bist du bei mir” en “Arioso in F”. Verder klinken uit de barokperiode werken van Clarke (Trumpet Tune) en Händel (Basso Ostinato). Het lukt Van Efferink om alle klankmogelijkheden van zijn instrument in deze composities uitgebreid te etaleren. De heldere orgelregisters dragen in gunstige zin bij tot goede, transparante vertolkingen. In de galante periode, de bouwtijd van het Bätz-orgel, werd minder orgelmuziek gecomponeerd. Het is een goede zaak dat op deze cd tóch werken uit deze periode zijn opgenomen, namelijk werken van Daquin (Le Coucou), Boyce (Gavotte), Walond (Introduction and Toccata) en Haydn (één van de “Flötenuhrstücke” uit 1793). Het Bätz-orgel klinkt zonder meer op zijn best in werken uit de tweede helft van de achttiende eeuw. De romantiek is op deze cd vertegenwoordigd met de “Finale” uit de Eerste Sonate van Guilmant en de rustige koraalbewerking over “Uren, dagen, maanden, jaren” van Jan Zwart. Vooral dit laatste werk is een zeer goede keuze voor dit milde instrument. Voorts staan er op deze cd twee tamelijk uitgebreide improvisaties: eerst een boeiende improvisatie over “My haert will go on” uit de film “Titanic”, waarin de organist gedurfde harmonisaties niet schuwt. Tot besluit improviseert Van Efferink op enthousiaste wijze over het lied “Ga nu heen in vrede”. Het cd-booklet is tamelijk bescheiden gehouden. We vinden erin een bijdrage van de “Bätzcommissie Vredeskerk”, waarin onder meer staat dat de cd een vervolg is op volume 1 uit 1997. Verder vinden we een toelichting op de gespeelde werken, een curriculum van de organist, een historisch overzicht van het Bätzorgel, iets over de firma Bätz en tenslotte de dispositie. Een fraaie foto van het orgel en de organist completeren het geheel. – N.a.v. “Rob van Efferink speelt geliefde orgelwerken en improvisaties op het J.H.H. Bätz-orgel (1765) van de Vredeskerk te Katwijk aan Zee – Volume 2”, Rob van Efferink, orgel; Contrapunctus Musicus VC 2513. – [Drs. Ad van Pelt – januari 2005]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s