Alexandre Guilmant

Op de nieuwste cd van Peter Eilander kunnen we naast de eerste twee orgelsonates van Alexandre Guilmant ook delen uit het “Repertoire des concerts du Trocadéro” beluisteren: werken die Guilmant zelf speelde gedurende zijn concerten op het Cavaillé-Coll-orgel in het “Palais du Trocadéro” te Parijs. De cd is het eerste deel van een reeks met de volledige orgelsonates en het “Repertoire des concerts” van Guilmant. Peter Eilander bespeelt twee orgels van Cavaillé-Coll, namelijk dat van de Madeleine te Parijs (1846) en de Saint Pierre te Lisieux (1874). Op zichzelf is het heel interessant om de orgelsonates te combineren met werken die Guilmant zelf uitvoerde. Op deze manier is de afwisseling groot en wordt er in zekere zin een nieuw licht op deze componist geworpen. We horen nu immers niet alleen zijn eigen werken, maar ook werken van anderen, op een manier waarop Guilmant deze muziek zelf uitvoerde. Het begin van het majestueuze openingsdeel van de “Eerste Sonate”, één van de bekendste werken van Guilmant, klinkt heel indrukwekkend. Het snelle deel dat hierop volgt wordt met verve vertolkt. In de teder uitgevoerde “Pastorale” kunnen we enkele prachtige solo-tongwerken beluisteren. De afsluitende briljante Toccata wordt bruisend gespeeld in een energiek tempo, waarbij alles toch duidelijk en helder over komt. De uitvoering van de “Tweede Sonate”, aanmerkelijk korter en minder bekend dan de “Eerste Sonate”, mag er ook zijn! Het eerste deel wordt opgewekt en enthousiast uitgevoerd. Het rustige tweede deel klinkt uiterst fragiel. Het laatste deel, een Scherzo, wordt veerkrachtig neergezet en vormt een energiek besluit van deze sonate. Verder kunnen we nog genieten van twee concerti van Handel en een lichtvoetige “Gavotte” van Martini. Deze werken speelt Eilander uiteraard geheel overeenkomstig de negentiende eeuwse stijl, waarbij de toegepaste registraties recht doen aan de voorschriften van Guilmant en prima zijn aangepast aan de beschikbare instrumenten en de akoestiek. De opnamen zijn perfect. Een goed geschreven booklet met fraaie foto’s completeert het geheel. Hierin vinden we onder meer lezenswaardige informatie over de componist en zijn werken. Naast de disposities vinden we ook relevante informatie over de orgels. Guilmant wordt in sommige kringen nogal eens ondergewaardeerd. Maar: het was toch niet voor niets dat hij aan het einde van de negentiende eeuw in een groot deel van Europa en de Verenigde Staten alom gewaardeerd werd? Met deze cd heeft Peter Eilander voorbeeldig bijgedragen aan het besef, dat ook wij veel waardering kunnen (gaan) koesteren voor Guilmant, een boeiende persoonlijkheid! – [n.a.v. “Alexandre Guilmant – l’Intégrale des Sonates pour Orgue; Repertoire des Concerts du Trocadéro”, Cavaillé-Coll-orgels; Madeleine te Parijs (1846); Saint Pierre te Lisieux (1874); Peter Eilander, orgel; Clairon CL 2104. – [Drs. Ad van Pelt – 4 oktober 2004]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s