Dick Sanderman in Helmond

Dick Sanderman geniet alom bekendheid als componist en als uitvoerend musicus. Een groot aantal bewerkingen over psalmen en andere liederen uit de schat der reformatorische kerken heeft hij op een verbluffend knappe wijze getoonzet en uitgegeven bij diverse Nederlandse uitgeverijen. Hieruit stelde hij voor deze cd een afwisselend programma samen, met composities uit de afgelopen 25 jaar. We horen een rijke schakering aan kleur en structuur en volop contrasterende emoties. Hiermee maakte Sanderman voor de vierde maal een cd met eigen werk. Eerdere producties vanuit Maassluis (1990), Leeuwarden (2001) en Kampen (2008) werden met waardering ontvangen. Het unieke instrument van de orgelbouwer Robustelly uit Luik (1772) wordt prachtig geëtaleerd. Telkens worden er weer nieuwe timbres geïntroduceerd. Sanderman begint met een subtiele toonschildering over Psalm 23, uitgevoerd op de zachte stemmen met de tremulant. Dan volgt, als feestelijke Intrada, een uitbundige bewerking over Psalm 47. Voorts klinken er onder meer een uitgebreide partita over Psalm 6 en een fantasie over “Abide with me”, in een stijl die aansluit bij Reger. In Psalm 146 lijkt de muziek geïnspireerd door de Franse Barok. De Franse Romantiek komt aan bod in “Merck toch hoe sterck”, waarvan het levendige ritme in mooi contrast staat met de daaropvolgende lyrische bewerking over “Wees stil voor het aangezicht van God”. Deze prachtige cd wordt op indrukwekkende wijze besloten met de fantasie over “Herzliebster Jesu”. Veel waardering! – Een fraai booklet met enkele goede foto’s en lezenswaardige informatie over het orgel, de composities, de gebruikte registraties en de musicus completeert het geheel. – N.a.v. Psalmen- en liedbewerkingen – Dick Sanderman; Robustelly-orgel; Lambertuskerk Helmond; Boekenhuis Rijssen (BRCD-2104) – [Drs. Ad van Pelt – 16 februari 2011]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s