Jeduthun zingt Psalmen

Op de nieuwste cd van mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort horen we een rijkgeschakeerde bloemlezing uit het boek de Psalmen. Dat is best opmerkelijk, aangezien het koor normaliter ook gezangen en vaderlandse liederen ten gehore brengt. Als reden voor de keuze om ditmaal een cd met louter psalmen uit te brengen wordt aangevoerd dat psalmen over het algemeen enorm gewaardeerd worden; een lovenswaardig standpunt. De bewerkingen zijn voornamelijk van de hand van de bekwame dirigent Arie Kortleven, die het koor letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte weet te brengen. Daarnaast klinken composities van Meindert Kramer, Klaas Jan Mulder en Everhard Zwart. Het eindresultaat is bijzonder afwisselend. Er wordt gebruikgemaakt van grote contrasten in ritme, tempo en dynamiek. Nu eens klinkt Jeduthun fluisterzacht en ingetogen, even later weer bijzonder sterk, maar gelukkig nergens te hard. De teksten worden vol overgave uitgevoerd, gedragen en eerbiedig, steeds goed te verstaan. De koorklank is over de hele linie zuiver. De opname, die mooi ruimtelijk is, werd gemaakt in de Bovenkerk te Kampen en werd verzorgd door opnameleider Steven Wielink. Het Hinszorgel wordt met verve bespeeld door vaste begeleider Marcel van de Ketterij. Hij etaleert het historische instrument op een gunstige wijze, door gebruik te maken van smaakvol gekozen registraties. In alle opzichten blijken dirigent, koor en begeleider uitstekend op elkaar ingespeeld te zijn. Een eenvoudig booklet met de gezongen teksten en daarnaast een goede foto van koor en dirigent, alsmede enige informatie over koor, dirigent en organist, completeert het geheel. – N.a.v. Zingt een Psalm – Chr. Mannenkoor Jeduthun; Excellent Recordings (ER 23310) – [Drs. Ad van Pelt – 29 juni 2011]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s