Dirk Donker in Sneek

Dirk S. Donker (1941) bracht een mooie en afwisselende cd uit van het Schnitger/Van Dam-orgel van de Martinikerk in Sneek, waar hij ruim 25 jaar organist is geweest. Het repertoire is een dwarsdoorsnede uit de Europese orgelliteratuur van de afgelopen vier eeuwen. Om te beginnen horen we van Buxtehude het Praeludium in C (BuxWV 138) en van drie koraalbewerkingen. In deze barokmuziek klinkt het Sneker orgel, dat nog veel pijpwerk van Schnitger uit 1711 bevat, bijzonder helder en doorzichtig. In 1898 heeft Lambertus van Dam het orgel ingrijpend maar vakkundig aangepast aan de smaak van zijn tijd. Hierdoor is het spelen van muziek uit de 19e en 20e eeuw op dit instrument bijzonder goed mogelijk, zoals blijkt uit het vervolg van het programma. De vier Skizzen (opus 58) van Schumann worden bijzonder melodieus, zangrijk, sierlijk en elegant gespeeld. Na een rustig werk van Wesley volgt een overtuigende uitvoering van de grote Zestiende Orgelsonate van Rheinberger, een omvangrijk werk dat wordt gekenmerkt door grote contrasten. Het serene “Choral” van Honegger laat in de uitvoering van Donker een diepe indruk na. De zachte romantische registers van het instrument dragen op verrassende wijze bij aan de unieke sfeer die door dit werk opgeroepen wordt. Ook in de “Variations and Fugue on the English National Hymn” van Reger horen we dat deze muziek op het robuuste instrument in Sneek uitstekend gerealiseerd kan worden. Een fraai booklet met enkele goede foto’s en lezenswaardige informatie over het orgel, de orgelbouwers, de composities en de organist completeert het geheel. Een overzicht van de gebruikte registraties ontbreekt helaas. – N.a.v. Sneek – Martinikerk – Dirk S. Donker; Tuliprecords.nl (TURE 185008) – [Drs. Ad van Pelt – 23 november 2011]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s