Martin Zonnenberg – Improvisaties

Martin Zonnenberg heeft onlangs op het Schijven-Flentroporgel in de Petrus en Pauluskerk in Oostende (België) een cd met “Romantische orgelwerken” opgenomen. Daarnaast maakte hij in Oostende een schrijf met improvisaties. Om te beginnen horen we een uitgebreide improvisatie over Psalm 146 waarin de Frans-romantische stijl van Widor te herkennen is. Dan volgen er vijftien improvisaties over bekende gezangen en geestelijke liederen. Hoewel enkele malen een enigszins voorspelbaar stramien wordt gehanteerd, waarbij een zacht voorspel wordt gevolgd door een crescendo en een uitbundig slotkoraal, heeft Zonnenberg wel degelijk een afwisselende cd gemaakt. De diverse combinaties en klankkleuren van dit uitgebreide instrument, in deze goed klinkende ruimte, komen behoorlijk geschakeerd aan bod. De organist is erin geslaagd een constant niveau te waarborgen, waarbij hij nergens vervalt in simpel effectbejag, mede dankzij een smaakvolle harmoniek. Het meest heb ik genoten van de variaties over “Soms groet een licht van vreugde”, waarin een voorspel à la Guilmant wordt gevolgd door een Rheinbergerachtige fugatopassage die uitmondt in een stralende slothymne. Het booklet is wel iets te eenvoudig gehouden. Enkele foto’s, beperkte informatie over de kerk, verhoudingsgewijs weinig gegevens over het orgel en de orgelbouwers. Het is begrijpelijk dat registraties bij een opname als deze niet gedetailleerd weergegeven kunnen worden, maar een enkele indicatie van een toegepaste solostem zou ik zeker gewaardeerd hebben. Misschien een idee voor een volgende keer. Uiteraard doet dit geen afbreuk aan het klinkend resultaat, dat er in veel opzichten zeker mag zijn. – N.a.v. “Improvisaties; Martin Zonnenberg, Schijven-Flentroporgel Oostende; STH Records (STH 1411312) – [Drs. Ad van Pelt – 11 april 2012]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s