Metaphora – Hayo Boerema

Het Marcussenorgel van de Laurenskerk te Rotterdam bestaat veertig jaar. Organist Hayo Boerema bracht daarom de cd ”Metaphora” uit. Een metafoor gebruikt men om iets te vergelijken en daarmee bovendien een bijzonder effect te bereiken. Zo gebruikt Boerema zijn instrument om muziek uit ruim drie eeuwen over te dragen. Daarin is hij geslaagd. In de beroemde Grand Dialogue van Louis Marchand is de afwisseling tussen Grand Orgue en Positif een waar feest. De Fantasia KV 608 van Mozart is oorspronkelijk bedoeld voor een mechanisch uurwerk. Latere bewerkers maakten het geschikt voor orgel, zoals de opgenomen versie van Dupré, waarvan Boerema overtuigend aantoont dat het uitstekend klinkt op deze koningin onder de instrumenten. Franck is vertegenwoordigd met de beroemde ”Fantaisie en la”. Boerema demonstreert hier dat het Marcussenorgel een echte Cavaillé-Coll opvallend dicht benadert. Van Howells volgt Psalm 130 (”De profundis clamavi”), een stuk dat behoort tot de eerste werken die de componist kon schrijven na het plotselinge overlijden van zijn 9-jarige zoontje. Hoogtepunt is de Symphonie-Passion van Dupré: een grootschalig werk, gebaseerd op het leven van Christus, met in deze uitvoering zeer indrukwekkende momenten. Een bonus-cd biedt de vierdelige ”Petite Suite pour Grand Orgue”, die Boerema schreef ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Rotterdam Orgelstad in 2010. Een genoegen om deze compositie, geheel in Franse stijl en geïnspireerd op Vierne, Dupré en Messiaen, te beluisteren. Een fraai booklet met enkele goede foto’s en lezenswaardige informatie over orgel, composities en organist, completeert het geheel. – N.a.v. “Metaphora – 40 Years Marcussen Organ Laurenskerk Rotterdam”; Hayo Boerema, orgel; Hayo197203; 2-cd – [Drs. Ad van Pelt – 26 maart 2014]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s