Franz Tunder in perspectief I

Franz Tunder

De orgelwerken van Franz Tunder uit Lübeck zijn het waard om gehoord en gespeeld te worden. Toch wordt dat weinig gedaan. Daarom is het lovenswaardig dat Peter Westerbrink deze muziek onder een flinke laag stof vandaan haalt. Daarbij betrekt hij bovendien werken van andere componisten die eveneens in het midden van de 17e eeuw werkzaam waren in Hanzesteden, zoals koraalbewerkingen van Ewald Hintz en Andreas Neunhaber uit Danzig. Met name het oeuvre van Neunhaber prijkt zelden op de lessenaars, omdat zijn werk beslist niet eenvoudig uitvoerbaar is en er bovendien een drieklaviers orgel nodig is. Op de eerste aflevering van de driedelige serie “Franz Tunder in perspectief” klinken van Tunder twee grote koraalfantasieën. In deze werken wordt elke koraalregel op afwisselende wijze verklankt, waarbij geregeld gebruik wordt gemaakt van klavierwisselingen. Bovendien horen we een variatiereeks van een anonieme componist uit de Sweelinck-school, mogelijk Scheidemann. Voorafgaande aan de bewerkingen klinken er koralen van Scheidt. Het geheel wordt omlijst door enkele preludia van Tunder. Als intermezzo wordt bovendien diens speelse Canzona uitgevoerd, met daarnaast twee lichtvoetige Canzona’s van Weckman. Het Schnitgerorgel in Norden is optimaal geschikt voor deze voortreffelijke muziek. Westerbrink speelt de composities op een overtuigende wijze, met een boeiende afwisseling in articulatie, registratie en tempo. In het booklet vinden we goede informatie over de componisten en hun werk, een dispositie van het orgel en enkele prima foto’s. Een duidelijk overzicht van de gebruikte registraties completeert het geheel. -N.a.v. Franz Tunder in perspectief I; Peter Westerbrink, Stichting Internationale Orgelacademie Groningen (201401) – [Drs. Ad van Pelt – 24 december 2014]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s