Vier herboren Groningse orgels

Deze cd heeft een prachtige titel, die goed de aandacht trekt. Het geeft precies weer waar het om draait. Het is dan ook een lovenswaardig initiatief van de Stichting Groningen Orgelland om het klinkend resultaat van vier orgels, die in de afgelopen jaren zijn gerestaureerd, te presenteren op een nieuwe cd. De restauratie van de orgels was mogelijk dankzij subsidie na het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten, vaak afgekort met de afkorting BRIM. De orgels worden bespeeld door vier organisten. Het kleine Arp Schnitger-orgel (1698) in Mensingeweer werd gerestaureerd naar de toestand van 1867. Het is bijzonder geschikt voor oude muziek, zo blijkt uit de bespeling door Vincent van Laar, die het laat horen in een afwisselend programma met werk van Bull, Weckmann, Sweelinck en Bach. Sietze de Vries tekent voor een stijlvolle improvisatie op het eveneens bescheiden Frans Caspar Snitger/Freytag-orgel in Zuidhorn (1793), dat zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat is gebracht. Janny de Vries demonstreert het Meijer-orgel (1876) te Baflo, waarvan nagenoeg al het pijpwerk nog origineel is. Ze speelt werken van Walther, die op dit orgel uitstekend te realiseren zijn. De bovengenoemde orgels werden gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelbouw. Regelmatig wordt de klankschoonheid van historische orgels op cd vastgelegd. Instrumenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw worden vaak genegeerd. Daarom is het verrassend dat het Adema-orgel (1923) te Kloosterburen, gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw, ook voor het voetlicht wordt gehaald. Het wordt bespeeld door Pieter Pilon. Hij speelt mooie muziek van Karg-Elert en sluit af met het bekende “Grand Choeur alla Handel” van Guilmant. – Vier herboren Groningse orgels: Mensingeweer, Zuidhorn, Baflo, Kloosterburen; Stichting Groningen Orgelland; – [Drs. Ad van Pelt – 23 september 2015]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s