Crescendo

Ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan bracht de Chr. gem. zangvereniging Crescendo uit Tholen onder leiding van Piet Bout een cd uit: “Prijst Zijn Naam”. Medewerking wordt ver­leend door het jeugdkoor Sjaloom onder leiding van Johann Melse en organist/pianist Paul Heijboer. Allereerst is het jubilerende koor te beluisteren in enkele delen uit de “Deut­sche Messe” van Schubert. Het valt op, dat men ruimschoots aandacht heeft besteed aan de betekenis van de woorden. De sopranen bezitten een stralende helderheid. Helaas komt de klank van de bassen soms onvoldoende uit de verf. Ook zingt Crescendo enkele psalmen van Goudimel, prachtige koorwerken waarbij de melodie wordt gezongen door de tenoren. Vooral “Psalm 113” klinkt mooi zuiver. Het muzikale hoogtepunt van deze veelzijdige cd is de dubbelkorige “Psalm 100” van Men­delssohn. Met name het midden­deel, met de prachtige afwis­seling tussen dames- en herenstemmen, klinkt opvallend fraai en licht. Crescendo brengt verder onder andere composities van Schütz, Händel en Mozart ten gehore. Alle koorwerken worden gezongen in het Nederlands, sommige volledig a capella. Sjaloom zingt bijzonder enthousiast. Bij de tweestemmige liederen is echter de boven­stem soms iets te hoog. Ook valt de uitspraak en de articulatie van de jongste koorleden nog te verbeteren, maar gelukkig doen deze details geen afbreuk aan de blijmoedigheid die het koor ten toon spreidt. Hoewel bij beide koren de zuiverheid en verstaanbaarheid soms te wensen overlaat, heeft men beslist een goed eindresultaat behaald. Organist en pianist Paul Heijboer, die in ruime mate als bekwaam begeleider te beluisteren is, speelt als intermezzi een aantal koraalvoorspelen (uit opus 135a) van Reger. Deze miniatuurtjes passen goed bij het klankkarakter van het elek­tro-pneumatische orgel in Halsteren. Met name de zachte kora­len komen er goed tot hun recht. In het volle werk mist het orgel echter warmte en diepte. Het booklet is tamelijk summier. Het verschaft gegevens over het jubilerende koor, ook vinden we er alle teksten. Helaas ontbreekt verder elke informatie over orgel, dirigen­ten, componisten en instrumentalisten. – N.a.v. “Prijst Zijn Naam”, Chr. Gem. Zangvereniging “Crescendo” Tholen o.l.v. Piet Bout; Jeugdkoor “Sjaloom” o.l.v. Johan Melse; Paul Heijboer; STH-CD 19081 – [Drs. J.A. van Pelt – 1993]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s