Zuid-Tirol

De organist Franz Haselböck zet zich in voor minder bekende werken uit verschillende stijlen. Op deze cd speelt hij “ten onrechte vergeten composi­ties uit Zuid-Tirol”. Hiervoor maakt hij gebruik van orgels uit het onderhavige gebied. In het booklet vinden we een korte beschrijving van de orgels met de dispo­sities. Het gaat om vier middelgrote orgels te Bozen, Brixen, Gries en Toblach, gebouwd in de jaren zestig tot tachtig. Met uitzon­dering van het orgel in Boz­en, zijn ze gebouwd in een histori­sche kas. Helaas ontbreken in het book­let de foto’s van de orgel­s, alsmede de registraties. Op de voorzijde staat wel een kaartje van Zuid-Tirol. Hierop staan de namen van de genoemde plaat­sen aangege­ven met een klein rood stipje. Begonnen wordt met drie werkjes van Paluselli, een tijd­genoot van Mozart: Flötenuhr-achtige stukjes in de stijl van Haydn. Vervolgens drie korte “Präludie­n” van Ladur­ner, die door Mendelssohn beïnvloed lijken te zijn. Vooral het tweede preludium wordt door Haselböck mooi uitgevoerd op de regaal van het Borst­werk. Van een anoniem componist uit de 18e eeuw wordt vervolgens een “Sona­te in F” uitgevoerd: een aange­naam stuk, met een boei­ende afwis­seling in melodiek, rit­miek en harmoniek. Dit werk moet beslist zijn ge­schreven door een zeer bekwaam compo­nist en staat opval­lend dicht bij de stijl van Mozart. Daarna horen we van Goller, een tijdgenoot van Reger, diens indrukwek­kende “Fest­prä­lud­ium in Memoriam Anton Bruc­kner”, gebaseerd op motieven uit Bruckners vijfde symfo­nie. De stijl van Goller doet sterk denken aan die van Reger. De harmo­niek ver­loopt echter minder grillig. Met het “Coro trion­fale” van Hartmann von der Lan-Hochbrunn, compo­nist van onder meer oratoria, wordt de cd op een waardige wijze besloten. Het spel van Franz Haselböck is over de hele linie zonder meer gaaf. Ondanks het feit dat de gespeelde composi­ties niet allemaal van hoog niveau zijn, presenteert Haselböck ze toch op een boeiende wijze. Deze opname uit 1984 werd heruit­gege­ven op cd. – N.a.v. “Orgeln in Südtirol”; Franz Haselböck; Koch Schwann 3-1283-2. – [Drs. J.A. van Pelt – 5-8-1994]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s